Десет души са убити в Лхаса
Десет души са убити в Лхаса / снимка: БГНЕС
Десет души са били убити при вчерашните сблъсъци в столицата на китайския автономен район Тибет Лхаса. Това съобщи китайската официална информационна агенция Синхуа, цитирана от Франс прес.

Малко по-рано Синхуа предаде за седем загинали. Представител на тибетските власти уточни пред агенцията, че всички жертви са невинни цивилни, загинали при пожарите в Лхаса. Сред тях фигурират двама търговци и също толкова служители на хотел, уточни той.

Западен представител съобщи, че е видял труп на полицай - информация, която не е официално потвърдена от китайска страна.

Тибетски жители на Лхаса заявиха пред базираното в Съединените щати радио "Свободна Азия", че действителният брой на жертвите е около 80 или повече. Властите обвиниха антикитайските демонстранти в извършване на убийства и грабежи. Те отбелязаха, че мишена на нападенията са станали не само етническите китайци, но и мюсюлманите, като една джамия е била опожарена.

Властите обаче обещаха да проявят снизходителност към онези участници в протестите, които се предадат до вторник.

По време на антикитайските демонстрации бяха подпалени магазини и коли. Властите съобщиха за повече от 160 пожара, 40 от които големи. Според тях полицията е спасила от горящи сгради над 580 суши, сред които трима японски туристи.