Опасните породи кучета да се забранят в закона
Опасните породи кучета да се забранят в закона / netinfo

Трябва да има сериозен преглед на националното законодателство по отношение на опасните породи кучета и дори да се последва примера на страни от ЕС и Канада и за налагане на забрана за отглеждането им. Това становище изрази пред Дарик директорът на общинска фирма „Екоравновесие" Мирослав Найденов, коментирайки инцидента, при който питбул нахапа до смърт човек в столичния квартал „Горна Баня”. Според него звярът трябва да бъде незабавно евтаназиран от ветеринарните служби. Ето какво още каза Найденов за Дарик:

Кучето трябва незабавно да бъде евтаназирано.

Кой трябва да го евтаназира?

Роднини на починалия човек трябва да сигнализират Регионалната ветеринарномедицинска служба. Те трябва да обследват и здравния статус на това животно. Трябва да се изследва най-малкото за бяс.

Приетият наскоро Закон за защита на животните какво казва в такива случаи?

Агресивните животни се подлагат на евтаназия. Няма противоречие със закона. Проблемът идва от това, че безконтролно особено опасни породи се развъждат. Вторият голям проблем, който същност рефлектира върху популацията бездомни кучета, това е липсата на регистрация. Всички знаят много добре, че това е порода, която възможно е в определен момент да прояви агресия. Те като цяло би трябвало, поне това е разписано в закона, да бъдат извеждани с наморници и каишки. Това за съжаление не се случва и много често се разхождат, включително аз съм ги виждал и в градинки, където има и малки деца.