Възстановиха  Освобождението на Търговище по повод националния празник
Възстановиха Освобождението на Търговище по повод националния празник / Диляна Стойчева
Стотици търговищенци се събраха днес пред Морената в кв. „Варош”, за да станат съпричастни на събитията, свързани с Руско-турската война 1877-1878г. и Освобождението на града. По повод националния празник на България, бяха възстановени паметните дни от зимата на 1878г., довели до така жадуваната свобода.

Спектакълът на открито, пресъздаде живота на българите от това време, на фона на започнащата Руско-турската война, безчинствата на башибозушките орди и Освобождението на Търговище от отряда на руския полковник Карганов. Във възстановката взеха участие над 50 души – членове на Национално дружество „Традиция” – клон Шумен, клон Велико Търново, клон Русе и на новосформирания клон в Търговище. Всички те носеха точни копия на автентични костюми, оръжия и символи от това време. За драматичността на събитията допринесоха запалените огньове, стрелбата с пушки и пищови и гърмежа на черешовото топче. В сцените се включиха и деца от ансамбъл «Търговище».

Отбелязването на 130-та годишнина от Освобождението от османско владичество продължи с шествие до Паметника на българо-руската дружба, където бяха поднесени венци и цветя на признателност. Организатор на празничната програма бе Община Търговище.

По повод националния празник днес е отворена и изложбата “Огнестрелно и хладно оръжие от Възраждането и Руско-турската освободителна война”. Тя се намира в Археологическата експозиция и е съвместно представяне на Регионалния исторически музей – Търговище и Национално дружество “Традиция”- клон Велико Търново.