Софиянски: Аз съм единственият доказано некорумпиран политик
Софиянски: Аз съм единственият доказано некорумпиран политик / снимка: Sofia Photo Agency
Софийски градски съд оправда бившия кмет на столицата Стефан Софиянски и бившия заместник столичен кмет Венцислав Николов по делото за бизнес-центъра на „Гурко” 1. Това е третото дело, по което Софиянски е оправдан, след тези за Централни хали и „Милениум център”.

Още в пледоарията си прокурорът Борис Балев заяви, че не поддържа обвинението и срещу двамата, тъй като не са събрани безспорни доказателства за извършени от Софиянски и Венцислав Николов длъжностни престъпления, за умишлена безстопанственост и невнесена апортна вноска на общината. 

"Ние считаме, че обвиненията не могат да бъдат поддържани, тъй като не се събраха нужните доказателства", каза Балев.  

Съдия Георги Колев оправда Софиянски и по двете обвинения – че в периода 1997-1999 година като кмет не е изпълнил решението на Столичния общински съвет и служебните си задължения да внесе апортна вноска от страна на общината в бизнес-център „Гурко” 1, с което е ощетил общината с 5 млн. лева, и че е продал акциите на общината в НИКМИ по занижени цени.

Софиянски отказа да коментира дали са политическа поръчка делата срещу него до приключване на всички инстанции на трите дела и заяви единствено: "Станах единственият доказано некорумпиран политик. Друг доказано некорумпиран няма".