Обмислят забрана на антирадари за шофьорите
Обмислят забрана на антирадари за шофьорите / netinfo

Има идея да се забрани използването на антирадари от водачите на автомобили у нас, съобщи началникът на КАТ - Пътна полиция комисар Алекси Стратиев. 13 300 шофьори са изгубили контролните си точки от въвеждането на системата до момента.

Главен инспектор Емил Тонев от КАТ посочи, че вече в наказателното постановление ще се отбелязва колко точки са отнети на водача и колко му остават. Досега можеха да се отнемат максимално 16 точки за едно нарушение, сега ще се отнемат максимум 13 точки.

Запазва се възможността водачът да възстанови с допълнително обучение през годината една трета от отнетите му точки. Както и при старата наредба, ако две години водачът не извърши нарушение, броят на отнетите точки се възстановява.

Началникът на КАТ Алекси Стратиев коментира, че целта не е водачите на моторни превозни средства да останат без книжки, а наредбата да бъде коректив за поведението има на пътя. Според Стратиев използването на радарни устройства трябва да е изцяло забрано, а не само използването на антирадари, които смущават устройствата на КАТ.