Трупове на животни и стари гуми замърсяват Шуменското плато
Трупове на животни и стари гуми замърсяват Шуменското плато / netinfo
Акция за почистване на Природен парк „Шуменско плато” ще се проведе от 10:00 ч. на 1 март. Инициативата, наречена "Зелена тема", е на граждани, обединени във „Форумът на Шумен”. На пресконференция днес, те алармираха, че все повече се засилва замърсяването на парка, а и на целия град, с бракувани автомобилни гуми. Според гражданите, в момента гумите, изхвърлени на платото са поне 1000. Инициативата за почистването бе подкрепена от РИОСВ, община Шумен и Дирекция природен парк "Шуменско плато".

Председателят на общинския съвет Даниела Русева, която също бе на пресконференцията, съобщи, че в Шумен няма специализирана площадка, на която старите гуми да бъдат складирани. Такава има в Добрич и гумите, които ще бъдат събрани по време на акцията, ще бъдат транспортирани до там.

Даниела Русева се ангажира общината и РИОСВ да обединят усилията си за това в най-скоро време в Шумен да бъде изградена площадка да складиране на бракувани гуми.

Кризата със замърсяването на платото все повече се изостря. Освен стари гуми, в парка са изхвърлени и повече от 500 чувала от брашно. Под тях са открити дори и трупове на кучета, които са били одрани. За това форумците призоваха да се засили контрола, който от общината извършват, и да се налагат все повече санкции за нарушаване на еко-нормите. Днес стана ясно, че за миналата година в общинския бюджет не е влязъл нито лев от еко-глоби, наложени от инспекторите по Наредба 1. За същия период обаче от РИОСВ са наложили санкции за над 56 000 лв.

Още за проблема разказва един от форумците, Надежда Иринкова, в прикачените звукови файлове.