Кабил: Присъединихме се към европазара с над 135 хектара винени лозя
Кабил: Присъединихме се към европазара с над 135 хектара винени лозя / netinfo

Българският лозаро-винарски сектор се присъедини към общия европейски пазар с площ от над 135 хил. хектара винени лозя. Това каза министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил при традиционното зарязване на лозя край село Мезек, Свиленградско. Малко повече от 111 хил. хектара от площта са за производство на трапезни вина, а почти 25 хил. са предназначени за производство на качествени вина.

Страната ни влезе в ЕС с утвърдени два района за производство на регионални вина - Тракийска низина и Дунавска равнина, и с 51 района за производство на качествени вина, отбеляза Нихат Кабил. По думите му регистрираните производители на вино в Националната лозаро-винарска камара към момента са 274. През първите девет месеца на миналата година са изнесени общо 857 хил. хектолитра вина, което е с около 21% повече в сравнение с достигнатите 711 хил. хектолитра за същия период на 2006 г.

Над 80 на сто от произведеното вино в България се реализира на външния пазар, като Русия заема първо място сред експортните пазари за бутилирани вина през деветмесечието на 2007 г. с дял от 68 процента.

Основни пазари за българските вина са и Полша, Великобритания, Чешка република, Литва, Германия, Швеция, Латвия, Естония, Белгия, Словашка република, Канада, Беларус, Нидерландия, Норвегия, Финландия.