Опозицията внесе вот на недоверие към кабинета
Опозицията внесе вот на недоверие към кабинета / netinfo
Опозицията в парламента внесе вот на недоверие към правителството заради неговата корумпираност. Под мотивите стоят подписите на 79 депутати от опозиционните парламентарни групи и на шестима независими. Това е четвъртият поред вот на недоверие към кабинета Станишев. Предишните три бяха провокирани от проблемите с наводненията, здравеопазването и образованието у нас.

В мотивите на вносителите се посочва, че кабинетът на тристранната коалиция трябва да си отиде, тъй като създава условия за корупционни практики във всички сфери, с което нанася вреди на българите и бизнес-средата, и уронва авторитета на страната ни пред ЕС.

Веселин Методиев от ДСБ посочи, че 80-ият депутат, подкрепящ вота, е Петя Гегова от БНД, но не е успяла да го подпише заради отсъствие от страната. Методиев каза още, че нито едно от досегашните управление не е опъвало политически чадъри: „Повече от месец министър-председателят Станишев и министър Гагаузов опъваха политически чадър върху човек, който беше обвинен не само от български институции, но и от Европейската комисия”.

Христо Кирчев от ОДС също обвини управляващите, че не вадят на светло корумпираните от най-високите етажи на властта: „В корупционните схеми излизат само тези редници и старшини и нещата остават до там”.

Борислав Ралчев от БНД обърна внимание на факта, че за първи път имената на подписалите вота депутати са подредени по азбучен ред, а не по принадлежност към ПГ: „Става въпрос за една позиция, която води към обединение на дясното пространство”.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ призова гражданите да се съберат на протестен митинг пред парламента в деня на вота: „Да подкрепят именно тези обединени усилия на опозицията”.

От опозицията се надяват на подкрепа и от депутати от мнозинството, което в момента разполага със 151 гласа срещу 80 опозиционни.