Какво ще направи Сърбия след обявяване на независимо Косово?
Какво ще направи Сърбия след обявяване на независимо Косово? / netinfo

Наближаването на датата 17 февруари, на която косовските албанци заявиха, че ще провъзгласяват независимост, поставя въпроса за реакцията на Белград. Коментира се въпросът за възможността в Сърбия да бъде въведено извънредно положение, пише сръбският вестник “Политика”.

От управляващата коалиция обаче за момента отхвърлят този вариант за развитие на събитията след едностранното обявяване на независимост на Косово. Представителите на Демократическата партия на Сърбия  - премиерът Воислав Кощуница, сръбският министър за Косово Слободан Самарджич и говорителят на партията Андрея Младенович оцениха вчера, че приказките за възможно въвеждане на извънредно положение в Сърбия са “медийни спекулации”. Според министъра на отбраната Драган Шутановац, който е от Демократическата партия на президента Борис Тадич, евентуалното обявяване на извънредно положение “няма да бъде от полза за гражданите на Сърбия, нито на гражданите, които живеят в Косово и това би бил само отчаян опит в Сърбия отново да се размъти водата и тези, които най-добре плуват в мътна вода, отново да изплуват най-отгоре”.

Възможността за въвеждане на извънредно положение обаче продължава да “виси” във въздуха, още повече, че заместник-председателят на Сръбската радикална партия Томислав Николич заяви, че би подкрепил такова решение, защото “Сърбия не е в нормално състояние, ако й заграбят Косово”.

Бившият председател на Конституционния съд Слободан Вучетич казва, че въвеждането на извънредно положение заради Косово би било безсмислено, защото няма да промени нищо по отношение на статута, а и няма да важи точно за Косово, защото Сърбия няма власт там от 1999 г. насам. От своя страна вестник “Блиц” публикува материал под заглавие “С извънредното положение защитават властта, а не Косово”.

Евентуалното обявяване на извънредно положение в Сърбия, предвид очакваното провъзгласяване на независимост на Косово, няма да има никакъв положителен ефект върху съдбата на Косово и ще послужи само за вътрешнополитически цели, тъй като по този начин Демократическата партия на Сърбия и Сръбската радикална партия ще могат да формират правителство.

Коментирайки евентуално обявяване на извънредно положение като контрамярка на провъзгласяването независимостта на Косово, анализаторът Милан Николич каза: “Ние в Сърбия можем да спрем да ядем и да дишаме, но това не е свързано с Косово”. “Решенията се взимат в Брюксел и Ню Йорк и ние можем само да кажем, че това е несправедливо и противоречи на правото, но не и да постигнем нещо с извънредно положение, поне що се отнася до Косово”, заключава анализаторът. /БГНЕС/