Увеличават  джобните на сираците
Увеличават джобните на сираците / netinfo
Десетократно се увеличават джобните пари на сираците от българските социални домове. Становището на МОН и МТСП е за повишаване на сумата от 3 и 6 лева на 30 лева на месец. Един от инициаторите на тази промяна е и бургаският депутат Фатме Илияз.

Въпросът за увеличение на джобните пари на децата бе поставен пред народния представител от бургаски регион в края на миналата учебна година от тогавашното ръководство на ДДЛРГ “А.Г.Коджакафалията”. Нищожните суми от 3 и 6 лева на месец бяха посочени като един от факторите, които допринасят деца от домовете да си набавят допълнително средства като просят или посягат на чуждо имущество. Проблемът отново стана актуален след скандала с участието на бургаските сираци от дома “Коджакафалията” във филма “Баклава” и сниманите рекламни клипове към него.

Министърът на образованието Далиел Вълчев се е ангажирал по време на последния парламентарния контрол с позицията, че до 10 дни ще тръгне на съгласуване актът, с който Министерски съвет ще постанови промяната-съобщи Фатме Илияз. С документа ще бъде решен и въпросът със стипендиите на отличниците от социални домове, които досега получаваха 80% от парите , които за същия успех взимаха останалите български ученици –допълни още народният представител от ДПС.