Дават на прокурор джипита за кражба на пациенти
Дават на прокурор джипита за кражба на пациенти / netinfo

Пловдивската здравна каса ще сезира прокуратурата за 10 случая на кражба на пациенти от семейни лекари, констатирани през януари, съобщи директорът на касата д-р Борис Джурджев. От общо 65 подадени молби за смяна на личния лекар, извън законовия срок, 10 са случаите, при които пациенти са поискали смяна на джипито си, тъй като са установили, че без знанието им са включени в пациентската листа на друг личен лекар.

Няколко от жалбите са срещу един общопрактикуващ лекар от Пловдив, чието име от касата не съобщиха, всички останали сигнали са също срещу пловдивски джипита. Ръководството на здравната каса ще сезира прокуратурата за тези сигнали, за да се установи има ли злоупотреба с личните данни или става дума за техническа грешка. За част от случаите обаче не може да се говори за технически проблем, тъй като са подадени бланки за смяна на личния лекар с видимо фалшив подпис на пациента, коментираха от касата.

Оттам уточниха, че в правомощията на прокуратурата е да бъде разпоредена графологична експертиза, която да докаже дали става дума за престъпление. Докато траят проверките на магистратите, пациентите ще бъдат насочени към семейните лекари, които те са пожелали.

Други новини от Пловдив