„Диетилов етер” и „Метанол” са причина за взрива в „Хаджи Димитър”
„Диетилов етер” и „Метанол” са причина за взрива в „Хаджи Димитър” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Директорът на Столичната полиция Румен Стоянов разказа в „Денят” на Дарик радио за инцидента в столичния квартал „Хаджи Димитър”, при който след изгаряния загина една жена. Друга жена и мъж са в „Пирогов” със сериозни изгаряния:

Изясни ли се какво точно е станало?

Първоначалните данни, които се получиха от свидетелите очевидци, от огледа е, че тримата са спрели автомобила си в близост до уличната шахта и за започнали да изливат от бутилки, от буркани и от опаковки от сладолед течности и прахообразно вещество. Според свидетелите-очевидци се е получила детонация, при което едната от жените, Лидия Цекова, е починала на място, а другите двама – съпругът й Георги и приятелката й Надежда са в медицинско заведение в тежко състояние.

Загиналата е учителка по биология, при проверката в 1-во училище "Пенчо Славейков" изяснили се какво точно е било прахообразното вещество, което е изсипано?

Отговорът на този въпрос ще получим след като бъдат готови експертизите, които ще бъдат назначени. Това, което се видя по време на огледа, е, че на едната бутилка пише „Диетилов етер”, а на другата пише „Метанол” и от заключението, версията на експертите, което до някъде обяснява и информация от очевидците, че тримата почти на бегом са стигнали до шахтата, е че етера се използва за упойки. Явно те са усетили, че нещо започва да мирише в колата или да става замаяно и поради тази причина са много бързо са се отправили към шахтата и са започнали да изсипват тези вещества.

Тоест взривът е бил по-скоро от веществата, които те са изсипали, не е имало друго вещество, в шахтата например?

Това са данните, с които разполагаме, като една от версиите е, че тези вещества, които са изсипани, първо, че биха могли да получат реакция помежду си, а също така, както знаете, в отходните шахти постоянно има и газ, който се отделя от гниенето в шахтите, така че експертите и експертизата ще посочат каква е точно причината: дали само смесването на тези две вещества, които са изсипвани или смесването на тези вещества плюс евентуално появата на някои от тези газове, които се отделят.

Кажете в отцепен ли е районът, какво се случва там?

Районът е отцепен, предполагам, че ще бъде отцепен през цялата нощ, тъй като утре сутринта ще бъде извършен втори оглед, за да се изземат абсолютна всички веществени доказателства.

Кога да очакваме резултата от химическата проверка за веществата, които са се смесили?

Това ще го кажат специалистите. Надявам се в най-кратки срокове експертизата да бъде готова.