Димитров: Има опасност „Кремиковци” да бъде затворен
Димитров: Има опасност „Кремиковци” да бъде затворен / netinfo
Възможно е комбинатът „Кремиковци” да бъде затворен, обяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след среща с главния прокурор Борис Велчев. На нея двамата се консултираха за възможността прокуратурата да вземе отношения по случая „Кремиковци”.

Освен с прокуратурата Димитров ще проведе консултации с Агенцията за държавен финансов контрол, както и с всички останали органи, които могат да вземат участие в цялостната проверка на предприятието.

Според Димитров една пълно ревизия не може да попречи на продажбата на предприятието, защото там има много кредитори и всеки има отношение към сделката. Въпреки всичко министърът е против евентуалната ревизия на комбината.

Един от ангажиментите, който поех, беше да се консултирам с прокуратурата за възможността и те да вземат отношение към казуса. Ще минем и през ДФК, всички органи, които могат да направят контрол, искаме да ги ангажираме, каза министърът.

Има реална заплаха комбинатът да бъде затворен и това е достатъчен повод, за да съм притеснен, обяви министър Димитров и допълни: „Там има много кредитори, всички имат отношение към тази сделка, така че не са само те.”

Председателят на Федерация „Металици” към КНСБ Васил Яначков и придружаващите го синдикалисти поискаха от министерството да се ангажира да бъде извършена прокурорска проверка за цялостната дейност на „Кремиковци” в протестна декларация с исканията си до президента, Министерски съвет и главния прокурор.

Между 1000 и 4000 работници и служители от „Кремиковци – според различни данни – протестираха в центъра на София. Те са недоволни от забавянето на дължимите им пари, от лошите условия на труд в комбината и от неяснотата около бъдещето на „Кремиковци”.

Митинг-шествието тръгна сутринта в 8 ч от площад „Александър Невски”, след това протестиращите стигнаха до Министерството на икономиката и енергетиката. Министърът на икономиката Петър Димитров, заяви, че държавата взема всички мерки по проблема, като уточни, че възможностите за „Кремиковци” са две – да бъде продадено или да се търси друг път за стабилизиране на комбината. По думите на министъра дълговете на предприятието към „Булгаргаз” и НЕК са 11 милиона лева.