Скептицизъм на икономическия форум в Давос
Скептицизъм на икономическия форум в Давос / снимки: БГНЕС

Скептицизъм и обезверение са единствените думи, които най-добре обобщават отразяването на срещата на световните икономически сили в швейцарския курорт Давос.

Преди ден за пореден път беше изразен скептицизмът на икономическия елит спрямо така наречените суверенни благосъстоятелни фондове, които набират сила. Недоверието се крепи най-вече на очакването, че в следващите пет години тези фондове ще съберат повече от 3 трилиона щатски долара, а се управляват от пет държави – Русия, Китай, Кувей, Сингапур и Арабските емирства.

Заедно с британския премиер Гордън Браун на форума присъстваше и президентът на Афганистан Хамид Карзай. Знаем, че икономиката на Афганистан е най-известна най-вече с производството на дрога и точно това иска да промени Карзай. Той присъства на форума и като възможност да поиска помощ за разтърсената от войната страна.

Макар и да се оттегли от Microsoft, за да се отдаде напълно на фондацията си, основателят на IT гиганта Бил Гейтс не пропуска срещата в швейцарския курорт. Той се застъпи за един „по-мек капитализъм”, който да използва пазарите да помагат на досега игнорираните бедни страни. Акцентът беше поставен и върху още две теми - религията и светът през следващите 12 години.

Още в самото начало на форума стана ясно дали религията е също толкова силна движеща сила, колкото е икономическият прогрес.

Ролята не религията в управлението на държавите беше темата на първия Open Forum в Давос, на която присъстваха повече от 20 духовни водачи от цял свят.

В речта си бившият ирански президент Мохамед Шатами се застъпи за идеята, че държавата, религията и човешките права отново трябва да бъдат свързани. В словото си той напомни, че разделянето на религията и държавата е довело преди време и до най-големите конфликти в историята като Втората световна война, като за пример, разбира се, бившият ирански държавен глава имаше предвид Германия.

Опонентът му в лицето на Улрих Шлюер - движеща сила в борбата за забраняване на минаретата в Швейцария, се застъпи за пълно отчуждаване на държавата от религията. Същевременно той подчерта, че минаретата застрашават човешките права на швейцарските граждани. Ответният удар в този случай дойде от Ингрид Петсън, председател на Ислямската общност на Северна Америка. Тя изиска от Шлюер да признава мюсюлманите като равни щвейцарци и да признае, че минаретата имат същото право да продължат да съществуват, каквото имат и катедралите на църквите.

Infosys е IT компания, занимаваща се с производство на софтуерни продукти за оптимизиране работата на световни концерни. На срещата в Давос тя организира конференция, на която шефът й Крис Жопалакришнан представи вижданията си за живота през 2020 година. Резултатът от конференцията беше, че интернет ще се развие толкова добре, че до 2018 година дистанционното онлайн образование ще стане възможно наред с онлайн медицинските услуги. Ще бъде възможно служителите на дадена фирма да работят от всяка точка на света, което ще доведе по отслабване на урбанизацията.

И една новина от бъдещето – печатните медии ще изчезнат напълно през 2014 година. Бъдещето през очите на футуристите е розово по отношение на икономическото и социалното развитие. Многобройните неудобни въпроси на участниците относно екологичните процеси и изчерпаемите източници на енергия бяха заобиколени удобно от организаторите. Явно са искали да запазят положително и оптимистично настроението поне до края на тази конференция.