Развитие около казуса за АЕЦ Козлодуй - след 2 години
Развитие около казуса за АЕЦ Козлодуй - след 2 години / netinfo
Кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред Евгения Марчева в „Денят” на Дарик радио.

На среща с президента Първанов и председателя на парламентарната група на ЕНП г-н Дол се обединихте около тази идея за инициирането на партньорска проверка, която да провери сигурността на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Това ли е най-добрата тактика, която може да приложим в момента?

Ние не сме популистка партия, както БСП, за да можем да си позволим да даваме пресконференции, че ще отваряме, видите ли, трети и четвърти реактор. Още повече след като човекът, който дава, в случая премиерът, пресконференцията, самият той е подписал за затварянето им. Така че единственият шанс е през нова партньорска проверка.

Съответно, ако БСП искат искрено да отворят трети и четвърти реактор по линия на ПЕС, на европейските социалисти, ние по линия на десницата, съответно НДСВ и ДПС по линия на либералите, трябва да се намери много сериозна подкрепа, да се обясни на нашите партньори в ЕС колко е важно това да се случи. Това е пътят. А другото с пресконференциите, вече ги научихме БСП как действат.

Не, оставете пресконференциите. Може би е редно да кажем в една такава ситуация, че ако искаме да направим нещо, защото това е тема, която касае всеки един от нас, всеки вечер се прибира, пали си лампата, пуска си осветлението, да загърбите партийните, така, различия и да обедините усилията си в името на тази кауза.

Да загърбим, но те спечелиха избори с лъжи. Те спечелиха изборите, като казваха, че ще изтеглят войските, че ще отварят или няма да позволят затваряне на трети и четвърти реактор, че ще прекъснат концесията по магистрала "Тракия". И сега, когато разбраха, че ние сериозно работим по този въпрос, както с плоския данък, за да изземат инициативата, избързаха да дадат пресконференция. Затова аз ги иронизирам. Иначе безспорно е, че е така, както казвате.

Тоест иронизирате ли ги, но ще простите това изпреварване на пресконференцията и обединявате усилия.

Самият вие как преценявате шансовете да обърнем тази битка в наша полза?

След две години.

След две години какво?

Тогава Франция, Германия, основните държави в ЕС, Италия, ако щете, ще преразглеждат дотогава своите енергийни стратегия. А и вредните емисии са другият плюс за нас. Сиреч в тази посока ядрената енергия е много по-чиста, отколкото ТЕЦ-овете.

Казвате, че след две години може да постигнем успех и да отворим отново трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Казвам, че там някъде вече ще има реален дебат и възможност. Дотогава ние трябва да сме проговорили. Трябва да сме убедили партньорите, че ни е важно. И ако във Франция и Германия тръгнат на пускане на реактори, защото иначе трябва да затварят, тогава и ние просто трябва да се закачим за тях и да влезем и с нашите реактори.

Тоест хубаво е, че дебатът започва сега, две години по-рано, колкото и абсурдно да звучи.

Разбира се, и аз бих аплодирал премиера, ако той беше ни поканил нас, други партии, и да каже, вижте, ние ще действаме по линия на социалистите, вие действайте примерно по линия на десницата. Кой каквото лоби има, знаете, едни държави подкрепят повече социалистите, други нас. Просто да си разпределим задачи и всички да действаме заедно.

А защо не поговорите в близките няколко дни с премиера за това, какъв е проблемът?

Аз го чакам вече един месец да намери време да говорим и за София, и за много други работи, но той е много ангажиран.

Кажете какви конкретни задачи, свързани с тази кампания за повторното отваряне на двата реактора на "Козлодуй", ще поставите лично вие на вашите евродепутати?

Не случайно Владо Уручев е евродепутат от ГЕРБ само заради това, че той е главният инженер на трети и четвърти реактор. И той всеки ден в Европейския парламент обяснява колко са важни и колко безвредни. Така че ние затова, повтарям, не на думи, на дела работим по тази тема.

Приемате ли един по-радикален подход, той ни беше подсказан преди няколко дни, така, от светила в ядрената енергетика, да не се молим на Брюксел и да не питаме Брюксел дали да си пуснем реакторите, а просто да го направим и после да ги информираме, че сме го направили?

Това вече веднъж го направихме - с "Южен поток" - и ако го направим и сега, ще има сериозен проблем държавата. Не считам, че изобщо на премиера ще му стигне кураж да си го помисли, камо ли да го направи.

Това е интересно, че казвате "Южен поток", защото тема на вчерашния ви разговор на "Дондуков" 2 са били и тези ключови споразумения, които подписахме с Русия. ГЕРБ, г-н Борисов, присъединява ли се към оценката на десните парламентарно представени сили, че подписвайки тези договори между Русия и България, включително и за "Южен поток", страната ни действа повече като васал на Русия, отколкото като член на Европейския съюз?

Ние нямаме комплекси, както част от колегите в дясно, а пък и някои, които са подписали стратегически договори с Русия, сега гледат да избягат от тях с едно радикално говорене анти-Русия, и едното, и другото е грешно. Ако тези договори бяха публични, ясни и ние в момента можеше да коментираме дали са добри или не, тогава можеше да имаме и по-директна оценка. Безспорно "Южен поток" е изгоден за някои от страните в Европейския съюз. Така че зависи от гледната точка в случая. Докато за Бургас - Александруполис има едно категорично празно място, това е гаранцията за екология. И там сме на едно мнение, разбира се.

Както и вие, така и аз утре ще си пусна Канал 1, за да гледам парламентарен контрол, там ще говори премиерът Сергей Станишев и още обясни на депутатите абсолютно всичко.

За съжаление това е след дъжд качулка. Това трябваше да бъде направено една седмица преди да дойде руската делегация.

Президентът Първанов обясни пред Дарик радио, че нямало как това да се случи, тъй като все пак е ставало въпрос за преговори и част от тези параметри са били тайна, разбира се, и не е редно да стават публично достояние.

Предполагам, че президентът Първанов брани в случая своите съпартийци, защото ние не сме такива балами да си мислим, че по проекта "Южен поток" ще дойдат и през нощта ще преговарят и ще подпишат договор. Нали, това мисля, че наивници в държавата няма. И повтарям, ние може би, може би "Южен поток" е много изгоден, но трябва да видим договорите. Ние впоследствие разбрахме, че магистрала "Тракия" има държавна гаранция и всъщност тя не е полезна в този й вид подписана сделката. Ние впоследствие разбрахме, когато еврокомисарят преди няколко дни каза, че затварянето на трети и четвърти реактор е съставна част от договора ни за присъединяване, а ни убеждаваха в обратното. Затова ние искаме просто да има прозрачност и откритост, да сложат договорите и тогава ние ще кажем дали е добър или зле, според нас.

Тази традиция на непрозрачност, тя продължава през последните няколко години, лично аз не смятам, че тя ще бъде променена.

Ами и затова ние искаме да ги сменим.

И да поговорим за членството на ГЕРБ в Европейската народна партия. Днес имате добри новини, макар че, така, окончателно добрата новина ще дойде на 6 февруари, нали така?

Да, тогава в Мадрид 12-а точка е нашата.

Този нов статут, който ще получите на 6 февруари, това ново признание ще промени ли вашия диалог с десните партии в България?

Ние нито имаме желание да се натрапваме на някого, нито, виждате, пресираме някого. Ние сме изпратили евродепутати в Народната партия, така че ние на практика сме вътре в Европейската народна партия и неслучайно 3 дни от своето време г-н Жозеф Доу прекара в България да се среща с нашите кметове, да разглежда нашата икономическа програма, лично да се заеме с глава "Земеделие" да я коригира, така че останалите партии, които искат тройната коалиция да не е на власт, е нормално да искат разговори с нас или съответно да търсят еднаква програма. Затова ние повече няма да говорим на тази тема за коалиции, слагаме нашата програма напред и който иска да се изпълнява такава програма, е добре дошъл. Ето, сутринта слушах Яни Янев и трябва да ви кажа, че относно "Кремиковци" позициите са му изключително добри. Това е - програма - и действаме по тях.

"Българска нова демокрация" са 17-те души, които се отцепиха от Национално движение "Симеон Втори", г-н Борисов, та те предлагат нов интерпарламентарен съюз. Думата е сложна, но интерпарламентарен съюз, който е отворен и към ГЕРБ, идеята е да включва партиите с дясно убеждение. Вие ще се включите ли в този съюз?

Аз винаги съм твърдял, че хората искат нови лица, искат промени, искат отговорност и въпросната партия Нова демокрация би трябвало първо да се обяви срещу тройната коалиция тогава и да започне да гласува срещу тях.

Те се обявяват. Критикуват ги за снежните бури в началото на годината и несправянето със ситуацията, критикуват ги за Куйович.

Ще им гледаме гласуването. В гласуването ще разберем към кого принадлежат.

Т.е. ще размислите тази оферта, така да я наречем?

Аз съм казал, ние кукувици не сме. Ние, когато спечелим парламентарните избори и си влезем в парламента, тогава ще си управляваме. Ако тези хора имат дясноцентристко мислене, то би трябвало да са прозрели, че тройната коалиция е пагубна и оттук нататък всичките им действия трябва да бъдат насочени към предсрочни избори, защото след 2 години при това управление, при огромния финансов ресурс, който в момента, крадат е точната дума, през бюджетните излишъци, те ще бъдат бетонирани във властта. Ето, днес стана ясно, че тези, които организират протестите в Суходол, както много пъти съм казвал, всъщност те са подписали експертните решения, за което са получили пари, че Суходол е изцяло безвреден. И същите тези хора БСП им плати да отидат да ми палят плакатите.