Русия постави световен рекорд по консумация на алкохол
Русия постави световен рекорд по консумация на алкохол / netinfo

Според оценките на участници в руския пазар на алкохол годишният обем консумирана в Русия водка е между 1,75 и 2 милиарда литра. Следователно всеки руснак средно изпива 17 литра чист спирт на година – това е световен рекорд, пише Die Welt.

Руските производители на водка доминират на световния пазар и продължат да укрепват лидерската си позиция, което в значителна степен е обусловено от влечението на руснаците към пийването.

През миналата година руските заводи са увеличили производството на водка с общо 9,9 на сто на 1,31 милиарда литра, връщайки се към нивото от 2005 година. Трудна за тях беше 2006 година, когато държавата въведе система за контрол на движението на спирта от заводите до потребителите, което предизвика седмици престои в производството.

Анализаторите оценяват руския пазар на водка на 16,5 милиарда долара и по техни прогнози до края на годината той ще нарасне на 17 милиарда. Естествено, това се отнася само до легално произведената водка, подчертава германското издание.

Според експертите всяка трета бутилка водка се пуска на пазара незаконно, в селата си варят самогон, а сред най-бедните слоеве от населението все още са популярни почистващите и дезинфекциращите средства с високо съдържание на спирт, а също така и незабравимият одеколон “Тройной”.

Надеждата на президента Владимир Путин да се справи с това явление, което годишно отнема живота на над 30 000 души, не се осъществи, признават експертите. Една от най-популярните марки водка с годишен оборот от 330 милиона евро остава “Путинка”. Откакто стана ясно, че на 2 март в Кремъл ще стане смяна на властта, нейното производство намалява, отбелязва БГНЕС. Засега не е разработена марка за приемника на Путин Дмитрий Медведев.