Renault-Nissan ще прави електромобили за Израел
Renault-Nissan ще прави електромобили за Израел / netinfo

Renault-Nissan и Project Better Place се заемат да населят Израел с електромобили. Те трябва да се появят на местния пазар не по-късно от 2011 г. Наскоро правителството в страната реши да развива сериозна инфраструктура за екологични автомобили от този род. Около 500 000 станции за зареждане с електричество трябва да се появят през близката половин година в Израел. Освен това е предвидено да се появят и пунктове за директна смяна на изтощените батерии.

Израелското правителство ще насърчава използването на електрически автомобили с финансови отстъпки. Renault ще доставя колите, а задачата на Project Better Place ще се състои в изграждането на съответната мрежа за поддръжката им. Това ще бъдат 100% електрически автомобили, обзаведени и с 1,6-литров бензинов мотор и литиево-йонни батерии.

Клиентите ще купуват само автомобила и ще плащат абонаментна такса за захранването му с електричество. В нея ще влизат ползването на батериите и изминатите километри.

Централата на компанията Project Better Place е в Калифорния. Автономията на електромобила вече няма да се явява пречка.

От друга страна, верният съратник на Renault - Nissan, е разработил батерията за електромобила съвместно с компанията NEC и ще осигури серийното й производство. Компанията майка Renault пък се е нагърбила със задачата да подготви батерии за смяна, които да осигурят възможно най-дълъг пробег без зареждане на автомобила.

90% от шофьорите в Израел навъртат по-малко от 70 км дневно, а разстоянието между големите градове е не повече от 150 км. Тези данни превръщат електрическите автомобили в идеален начин за придвижване.

Агенция Speed-Press