Владимир Путин пристигна на посещение в България
Владимир Путин пристигна на посещение в България / netinfo

Руският президент Владимир Путин пристигна на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава Георги Първанов. Съпругата му Людмила Путина няма да го придружава. По неофициална информация става въпрос за здравословни проблеми. Самолетът на руския държавен глава кацна на българска земя малко след 18 часа. Руският президент беше посрещнат от българския външен министър Ивайло Калфин и началника на кабинета на българския президент Никола Колев.

Двудневната визита на Владимир Путин ще сложи началото на празниците по случай „Годината на Русия в България”, свързана със 130-та годишнина от Руско-турската война и освобождението на страната ни. За последен път руски президент бе у нас през март 2003-та.

Освен със своя български колега Владимир Путин ще се срещне с премиера Сергей Станишев и председателя на Народното събрание Георги Пирински. Акцент в неговата двудневна визита ще бъдат икономическите проекти. Ще бъдат подписани над шест двустранни документа, заяви в навечерието на визитата министър-председателят Станишев.

„Предстои подписване на споразумението за създаването на Международната проектна компания за изграждането на нефтопровода БургасАлександруполис. Второто – споразумение за изграждането на АЕЦ "Белене", което трябва да стартира през втората половина на тази година. Освен това има подготвено споразумение за връщане на отработено ядрено гориво за нуждите на Българската академия на науките”, обясни българският премиер.

Насоките на политическите разговори с президента Владимир Путин бяха подсказани от българския държавен глава още преди осем месеца – при визитата на американския президент Джордж Буш у нас. „Българите не трябва да избират между приятелството със САЩ и приятелството с Русия. Българите могат да поддържат приятелски отношения и с едната, и с другата страна. Така както аз съм приятел и с Джордж, и с Владимир, така ние бихме могли да поддържаме в рамките на нашата евроатлантическа ориентация добри отношения с всички онези, които искат това да бъде така”, каза тогава Първанов.

Опозицията и екоорганизации ще проведат протести срещу посещението на Владимир Путин в София с аргументите, че руският президент е диктатор и че страната ни се превръща в троянски кон на путиновата олигархия в ЕС.