Николай Димитров от Ванеса: Плувах 10 часа
Николай Димитров от Ванеса: Плувах 10 часа / BGNES
“Плувах десет часа, спаси ме любовта към семейството и силното желание да се върна”. Това каза единственият оцелял от потъналия на 2 януари кораб “Ванеса” моряк Николай Димитров. Старши механикът беше разпитван над 5 часа в Окръжната следствена служба в Бургас.

Следовател Георги Илиев от Националната следствена служба и окръжният прокурор Емил Христов казаха, че според показанията на Николай Димитров, “Ванеса” е бил технически изправен, но при подходящи по-добри атмосферни условия предстои да бъде направен и специален подводен оглед. Работи се по шест версии, включително и контрабанда, но основната е морска авария. Очакват се и повторна аутопсия на телата на откритите двама мъртви моряци.

Според Николай Димитров, по време на потъването на “Ванеса” е имало над 10 бала вълнение и обледеняване от едната страна на кораба, откъдето силната вълна е отпрала фалшборда. Старши механикът заяви, че два часа преди потъването екипажът е изпомпвал вода, когато са се скъсали левия фалшборд и въздушните тръби на баластния танк и от тях е нахлуло голямо количество вода.

Единственият оцелял от екипажа на “Ванеса” заяви, че не може да опише цялата ситуация, защото като механик е стоял в машинното отделение, за да следи работата на двигателя, на борда се качил минути преди да потъне кораба. Той потвърди, че няма нищо за катастрофата, което да бъде скрито, абсолютно никой не му е забранявал да говори и помоли медиите да не спекулират с болката на роднините на загиналите негови колеги.