Рекордно много сняг има в Плевен
Рекордно много сняг има в Плевен / netinfo
Рекордно висока снежна покривка от 70 см беше измерена в Плевен, съобщи дежурният синоптик от плевенския клон на Националния институт по хидрология и метеорология Найда Николова. Това е най-високата снежна покривка от началото на метеорологичните измервания в региона.

Най-висока е снежната покривка в Свищов, където през последните дни са измерени 105 см сняг и в Белене, където височината на снега достига 99 см. В Ловеч натрупванията от сняг са 60 см, в Русе 59 см, във Велико Търново 52 см. Сравнително ниски снежни покривки са измерени в Кнежа - 48 см, Видин, Монтана и Лом - 42 см, Враца – 41 см.

Това са снежните покривки, измерени в синоптичната станция, където е равно и няма навявания. Възможно е на откритите места да има и по-високи снежни покривки, уточни Найда Николова. Последните тежки зими с много сняг са били през 1979г., когато снежната покривка в Плевен е била 69 см и 2000 г. , когато са измерени 58 см сняг и само за ден са наваляли около 50 литра на квадратен метър.

Синоптичните прогнози са за спиране на валежите до края на деня във всички региони на страната. За неделя са възможни слаби превалявания от сняг, дъжд и поледици.