Наказват полицаи от Разград заради издаването на паспорт на Куйович
Наказват полицаи от Разград заради издаването на паспорт на Куйович / netinfo

Бившият главен секретар на МВР Илия Илиев е превишил правомощията си, като е разрешил издаването на паспорт на сръбския наркобос Будимир Куйович, показват резултатите от проверката в Инспектората на МВР по случая. Според вътрешния министър Румен Петков Илиев е бил подведен в случая от заместник-директора на ОДП-Разград, който също е наказан заедно с още петима полицаи от дирекцията.

Сред наказаните са заместник-директорът на ОДП-Разград Тодор Димов, както и офицери от направление „Борба с организираната престъпност” в дирекцията и служители на отдел „Български документи за самоличност” към полицията в Разград. Според Румен Петков бившият главен секретар на МВР Илия Илиев е бил подведен от заместник-началника на ОДП-Разград Тодор Димов. Ето какво каза вътрешният министър:

За допуснати нарушения по воденето на дела на оперативен отчет и във връзка с нарушение на нормативната уредба дирекция „Инспекторат” на МВР съвместно с Национална служба „Полиция” да извършат допълнителна проверка в Главна дирекция Борба с организираната престъпност. Материалите от извършената проверка по случая ще бъдат предадени още днес в прокуратурата. За резултатите в телефонен разговор съм информирал и главния прокурор Борис Велчев.

Относно твърденията на Илия Илиев, че разработката в Разград, заради която той е подал оставка, в крайна сметка е била завършена успешно с акцията на антимафиотите в Стара Загора и залавянето на Куйович, вътрешният министър Румен Петков съобщи, че двата случая не бива да се свързват. За разработката, която Илиев е подписал, Румен Петков разбрал близо 4 месеца по-късно и според него Илиев е направил достоен избор, като сам е подал оставка.