Убиха Беназир Бхуто
Убиха Беназир Бхуто / снимки: БГНЕС
Бившият премиер на Пакистан и опозиционен лидер Беназир Бхуто беше убита при атентат след митинг на опозицията в град Равалпинди. В критично състояние тя е била откарана в болница, но лекарите не са успели да я спасят. Най-малко 20 души са загинали при терористичния акт, повече от 50 са ранени. Възможно е парламентарните избори в страната, насрочени за януари 2008 г., да бъдат отменени или отложени.

Според световните медии взривното устройство е избухнало близо до автомобилния кортеж на Бхуто няколко минути, след като тя е приключила речта си на митинга. Съветникът на БхутоАбдул Карим, уточнява, че терористичният акт е бил извършен в момента, в който колата й е напускала района на парка Лиагат Багх, където се е провеждал митингът.

Атентаторът-самоубиец първо открил огън срещу нея, а след това се взривил. В автомобила си Бхуто е била обкръжена от телохранители, но самата тя не е носела бронежилетка като тях. По-рано телевизионният канал „Скай нюз” съобщи, че Беназир Бхуто е била застреляна в главата.

Първият опит Беназир Бхуто да бъде убита беше направен в края на месец октомври, когато тя се завърна в Пакистан след осем годишно изгнание в Лондон. Посрещането й в Карачи беше помрачено от един от най-кървавите терористични актове в историята на страната – повече от 130 убити и 290 ранени. Бхуто оцеля като по чудо.

Оттогава тя спря да вярва, че Ислямът забранява атаките срещу жени. Това беше основният й аргумент да се върне отново в Пакистан, въпреки предупрежденията, че Ал Кайда й готви нещо. Беназир Бхуто вярваше, че може да смени военната диктатура в страната с демокрация. Призова президентът й Первез Мушараф да се оттегли. Някои вярваха обаче, че от основен негов противник тя може да се превърне в основен негов партньор във властта. Подобни възможности за споразумение за общо управление на Пакистан се обсъждаха дълго. Самата Бхуто беше категорична, че никога няма да се съгласи да стане министър-председател, докато Мушараф е президент.

Беназир Бхуто остава в историята като единствената жена-премиер на Пакистан. За първи път тя поема този пост през 1988 г., на 35-годишна възраст. За кратко е свалена, но през 1993 г. я преизбират. Три години по-късно Беназир Бхуто се оттегли от властта, след като беше обвинена в корупция и несправяне с управлението на страната, която самата тя избра да напусне.

Малко преди гибелта си Беназир Бхуто се е срещнала с президента на Афганистан Хамид Карзай, съобщи американската телевизия Ен Би Си, позовавайки се на афганистански медии. Срещата се състояла непосредствено преди митинга в Равалпинди.

Светът осъди остро убийството на Беназир Бхуто. Президентът на Пакистан Первез Мушараф обяви тридневен траур по повод смъртта на бившата министър-председателка, съобщи държавната телевизия. Държавният глава окачестви убийството като „огромна национална трагедия и обяви тридневен траур в страната“, посочи телевизията.