Косатките използват вълните като оръжие
Косатките използват вълните като оръжие / netinfo

Учените откриха, че косатките имат развита тактика за съвместен лов. Тъй като не могат да стигнат до тюлена, който се намира на голям леден блок, косатките с общи усилия вдигат голяма вълна, която го отнася в морето, съобщи списание Nature, като се позова на публикация в списание Marine Mammal Science. Косатката /Ornicus orca/ е хищно млекопитаещо от семейството на делфините. Среща се по цял свят, храни се с риба, но може да напада и големи млекопитаещи и по-специално тюлени. Въпросният метод за атака учените откриват при косатките още през 1979 г., но тогава го приемат за случайна успешна находка на въпросното стадо, съобщи БГНЕС.

Новото изследване показва, че косатките редовно ловуват на групи, изтласквайки ледените блокове с тюлените на тях в открито море, а след това блъскат тюлените във водата.

На направен запис се вижда, че живият тюлен е отново на ледения блок. Според изследователите най-вероятно хищниците сами са го върнали, за да дадат възможност на младите косатки да се упражняват за прилагането на този метод на лов. Такова обучение на младите екземпляри чрез нетривиалните методи – лов-демонстрация, а след това тренировка, се среща често при косатките.

Изследователите подчертават, че по този начин уникалните за популацията навици се предават от поколение на поколение.