Всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие
Всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие / netinfo

Всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, а всеки трети човек познава пострадал от домашно насилие. Това каза на конференция, посветена на домашното насилие заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова. Тя подчерта, че в някои семейства насилието се е превърнало в норма на поведение, близка до садизма и поведението на рецидивистите. По нейните думи насилието ограничава личната свобода и подронва достойнството.

Според статистиката 60 процента от момчетата, наблюдавали подобни прояви, стават насилници, а 50 процента от момичетата се превръщат в жертви на домашно насилие, подчерта заместник-министърът.

Иванка Христова напомни, че в България е приет и действа Закон за защита от домашното насилие, но той се прилага в случаите, в които жертвата иска да бъде приложен.

Заместник-председателят на Народното събрание Анастасия Мозер каза, че в България независимостта на съдебната власт е под въпрос. По нейните думи, отчетеното увеличение на насилието над жените в страната се дължи на увеличаването на сигналите и жалбите за упражнено насилие. Ако през 2001 г. сигналите са били 70, то през 2007 г. надвишават 3600, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание. Петдесет процента от заведените дела обаче са прекратени, подчерта заместник-министърът на правосъдието Ана Караиванова.

Проблем в България е недостатъчното финансиране на превенцията и елиминирането на последствията от домашно насилие, допълни народният представител Дарина Станчева. Тя цитира данни на Съвета на Европа, според които годишно трябва да се заделят по 40 евро на човек. За България сумата е 1 евро, обясни Станчева.