Отново въведоха ДДС за нотариуси и частни съдебни изпълнители
Отново въведоха ДДС за нотариуси и частни съдебни изпълнители / netinfo
Народното събрание за втори път въведе данък добавена стойност за услугите на частните съдебни изпълнители и нотариусите. От ДДС са освободени адвокатите само когато защитават физически лица. В началото на годината Конституционният съд отмени начисляването на данък добавена стойност за тези дейности като противоречащи на Конституцията.

Парламентът отхвърли предложенията държавните съдебни изпълнители също да се облагат с ДДС, както и възможността услугите на трите юридически гилдии да се освободят от този данък. Прие се единствено да не се начислява данък добавена стойност за адвокати, когато представляват физически лица в досъдебен или съдебен процес. Предложението не бе включено в проекта за второ гласуване, а бе направено в зала от Елеонора Николова. Председателят на камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, коментира, че отново ще търсят срещи с омбудсмана и с депутати, за да се сезира Конституционният съд отново да отмени този данък.

Народното събрание прие окончателно и текстовете, според които два пъти по-дълга ще е ревизията за фирмите, които търгуват с Европейския съюз. За да може приходната администрация да предотвратява данъчни измами, тя получава правомощията да отказва регистрация на дружества по ДДС, ако сред съсобствениците, управителите, прокуристите, мажоритарните съдружници или акционерите, има такива, които са участвали в схеми за злоупотреби с този данък. Ако все пак се налага тези фирми да бъдат регистрирани по закона те ще са длъжни да предоставят обезпечение в размера на неуредените задължения към държавата.