Преговорите за ядрената енергия – решаващи за медиците?
Преговорите за ядрената енергия – решаващи за медиците? / netinfo

Преговорите между Париж и Триполи за доставки на оръжия и ядрен реактор бяха "решаващ елемент" за освобождаването на българските медици в Либия. Това заяви бившият ръководител на делегацията на Европейската комисия в Либия Марк Пиерини пред комисията във френския парламент, която разследва условията за освобождаването на медиците, съобщи Франс прес. "Решаващият елемент бе готовността на Франция да участва в разговори за оръжията и ядрената сфера, което бе от съществено значение за полковник Кадафи", посочи Пиерини. "Ние, като представители на Европейската комисия и страните членки, се ограничихме до хуманитарните и медицинските аспекти на случая", подчерта той.

Петте български медицински сестри и палестинският лекар с български паспорт бяха осъдени на смърт и прекараха повече от осем години в либийски затвор по обвинение, че са заразили либийски деца със СПИН. На 24 юли тази година те бяха освободени и върнати в България от бившата съпруга на френския президент Никола Саркози – Сесилия. След освобождаването на медиците президентът Саркози замина за Триполи и между двете страни бяха подписани договори в гражданската ядрена сфера и военното сътрудничество.

По настояване на социалистите от опозицията бе създадена парламентарна анкетна комисия, натоварена да изясни обстоятелствата за освобождаването на българите, поради подозрения, че то е постигнато с цената на компенсации - нещо, което Саркози неизменно отрича, посочва АФП.

Пиерини заявил също, че Брюксел не е бил информиран за първата визита на Сесилия Саркози в Триполи през юли, в рамките на случая с медиците. "На 12 юли г-жа Саркози и генералният секретар на Елисейския дворец Клод Геан дойдоха в Либия. Не ги видях, научих за пристигането им половин час по-рано. Не бяхме предупредени нито в Триполи, нито в Брюксел", заявил Пиерини. Бившият ръководител на делегацията на ЕК в Либия обяснил, че останалите европейски държави, участвали в процеса на освобождаване на медиците, като Великобритания или Италия, не отговаряли "на очакванията" на Триполи.

През целия развой на случая с медиците Триполи настояваше за освобождаване на либиеца Абдел Басет Али ал Меграхи, който е в шотландски затвор за атентата над Локърби, но британското правителство постоянно отхвърляше това искане, заяви Пиерини. След този отказ Либия реши да погледне в друга посока. "Полковник Кадафи познава много добре италианския премиер Романо Проди, но Проди няма атомна електроцентрала за продан", добави Пиерини.

Муамар Кадафи е очакван в понеделник в Париж на тридневно посещение. Дипломатическият съветник на Саркози, Жан-Давид Левит увери преди седмица парламентарната анкетна комисия, че тази визита не е била част от преговорите за освобождаването на българските медици, припомня Франс прес.