Жертвите на жилищната мафия
Жертвите на жилищната мафия / netinfo

Десетки са случаите, в които хора стават жертви на така наречената жилищна мафия у нас и губят жилища за стотици хиляди евро, като срещу това получават смешни суми от по няколко хиляди лева. От полицията твърдят, че при проверка на определени заложни къщи в София, понякога се установява, че на името на един от служителите има регистрирани по 10 -15 недвижими имота.

В същото време обаче при засичане на договорите в заложните къщи става ясно, че същите апартаменти се водят заложени, а не продадени и според закона собствеността не би трябвало да е прехвърлена. Тези правила явно не важат при сключването на договорите за залог. Така след като не са одобрени от банките за кредит, хората се виждат принудени да рискуват и често да прибягват до услугите на съмнителни кредитори.

Съмнителни чуждестранни посреднически фирми, таксиметрови шофьори, агенции за запознанства, чейндж бюра или българи, работещи в чужбина, се вживяват като брокери. Такива фирми с малък опит предлагат на българския пазар имоти за продажба с фалшива документация, като ако случайно бъдат разкрити от полицията, временно замразяват своето присъствие на пазара и се появяват отново след време под ново име. Това явление е често срещано, като всяка година жертва на подобни псевдо-търговци стават десетки хора у нас. По информация на Дарик в България в момента легално работят над 500 фирми за търговия с недвижими имоти. Между 800 и 900 брокери и дружества упражняват тази дейност незаконно, не плащат данъци, както и осигуровки на наетите от тях брокери. Част от тези хора откровено се занимават с измами като продават на наивници апартаменти или имоти с тежести – тоест с ипотеки или съдебен спор около собствеността.

Най-често измамите се разбират след като договора вече е сключен и парите преведени, а месец или два по късно се оказва че купувача се е сдобил с половината жилище, а на другата част от имота има още собственици. Тогава започват дълги съдебни дела, които продължават с години а жилището остава запорирано до крайното решение на съда кой всъщност да живее в него. Запознати разказват пред Дарик радио, че най-трудно е да бъдат върнати парите от подобни съмнителни сделки, тъй като при сключването им фирмите посредници подсигуряват с железни договори правата си. Така най-често в подобни случаи измамени остават или купувача или съсобственика на имота, който дори и не е предполагал, че къщата му може да бъде продадена. А полиция и прокуратура често са безсилни.

Всъщност най-разпространеният начин за измами при покупко-продажба на апартаменти e с фалшифициране на документи. Това става или с договори със съмнителни или скрити клаузи, които често се сключват в заложни къщи или с откровено фалшифициране на завещания или подписи на собствениците. Жертви на този вид измама най-често стават хора затруднени за пари, които бързат да вземат заем и не могат да чакат одобрение от банка или друга легална финансова институция. За това те сключват договори със заложни къщи или частни лица, които се занимават с лихварство. Схемата на тези договори е такава, че според тях кредитополучателят прехвърля на името на кредитора имота и получава срещу това договорената сума, която не надхвърля 50 процента от стойността на имота. Лихвите са ужасяващи, а дори и да върнете парите в уречения срок, няма никаква гаранция, че заложната къща ще ви върне имота обратно. Просто защото най-вероятно лихварят е забравил да впише подобна клауза в споразумението.

Така вместо да получат изгоден заем, който да гарантират с апартамента си, закъсалите за пари се разделят с жилището си като връщат и парите. След това се стига до полиция и съдилища, но резултат най-често няма, тъй като делата се точат с години а през това време апартаментът е препродаден на трето четвърто или пето лице. Точно това разказва пред Дарик радио и инспектор Грациела Петрунова от Икономическа полиция – чуйте първия звуков файл.

Пред Дарик радио брокери на недвижими имоти разказаха някои от по- фрапантните начини за измама. Първият от тях е типичен пример на кражба на жилище. Схемата тук е доста проста. Измамникът наема дългосрочно апартамент в голяма жилищна кооперация в София (разбира се без Агенция - посредник) и предплаща наема за три месеца. Не подписва с Наемодателя договор за наемни отношения, от който да е видно кой е Наемателят, какви са паспортните му данни. На Наемодателя е изгодно - получава на куп предплата за 3 месеца, няма да издава за това документ, няма да обявява доходи пред данъчните служби, няма и да плаща комисионно възнаграждение на Агенция. До тук Наемателят умело използва наивността и алчността на Наемодателя. Не минава много време и се появява обява за продажба на същото жилище. Цената е доста изгодна - по-ниска от пазарната цена на подобни апартаменти за този район. В рекламата е подчертано, че имотът се продава без посредник, което е още по-съблазнително - спестяват се куп пари за комисионната на посредника. От всички кандидати измамникът избира четирима. С всеки един от тях е подписан предварителен договор за покупко-продажба и е платено добросъвестно традиционното капаро в размер на 10% от стойността на сделката.

При това никой от купувачите не знае, а може и да не се сеща, че трябва да поиска от "Продавача" документ за собственост - нотариален акт и документ за самоличност. Важното е изгодата да бъде оползотворена по най-бързия начин. Няма и Агенция - посредник, която да вземе оригиналния нотариален акт и с това да парира понататъшните некоректни действия на продавача, да провери имота за ипотеки и други тежести и като цяло да осигури чистотата на сделката. Така измамникът получава четири пъти капаро, а купувачите не виждат повече нито парите си, нито "Продавача"-измамник, нито е възможно той да бъде издирен, тъй като няма достоверни данни за него.

Вторият пример е основан на действителен случай в столицата преди години. По обява, че се отдава апартамент под наем в столичен квартал без посредник, се появява потенциален Наемател. Предплаща си наема за един месец напред. Не сключва веднага договор за наем. Наивният Наемодател проявява разбиране, още повече че наемът е взет, а и евентуалната комисионна за Агенция е спестена. Договорът ще го сключат следващата седмица, когато всички са свободни. В същото време наемателят, за да покаже колко е сериозен поисква от Наемодателя да удостовери с документ, че той е собственика на апартамента. Получава нотариалния акт и веднага прави ксерокскопие за себе си, за да може "да подготви проекто-договора за наемл”. Още същата седмица Наемателят обявява в пресата, че дава под наем жилище с адрес в тази кооперация, като умишлено сбърква входа. Грешката се прави с цел Наемодателят да не "засече" случайно в пресата своя апартамент. В уреченото време пред другия вход се събират девет кандидати. Направен е веднага разсрочен график за гледане на имота. При огледите петима харесват апартамента, съгласяват се да го наемат и за да го запазят за себе си, веднага си плащат наема за месеца. Само един от петимата кандидат наематели се сеща да поиска документ за собственост и естествено му се предоставя предвидливо направеното ксерокскопие. И така всичко е законно, а измамникът изчезва с парите от наемите.

От Икономическа полиция обаче твърдят че в страната съществуват няколко организирани престъпни банди, които са се специализирали в подобни измами – чуйте втория звуков файл.

По 20 случая на година нотариуси хващат фалшиви лични карти при изповядване на сделки, разказва пред Дарик председателя на нотариалната камара на България Димитър Танев- чуйте третият звуков файл.