Докладът за ядрената програма на Иран
Докладът за ядрената програма на Иран / снимки: БГНЕС

Публикуваният на 3 декември доклад на американското разузнаване за иранската ядрена програма е водеща международна тема за чуждестранния печат.

Според документа Ислямската република се е отказала от опитите си да разработи ядрено оръжие, но продължава да обогатява уран, което означава, че тя може да се сдобие с атомна бомба между 2010 и 2015 г.

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че рядко, ако въобще някога е ставало, един доклад е успявал да промени толкова цялостно, толкова внезапно и толкова изненадващо външнополитически дебат в Съединените щати. Ефектът му ще бъде усетен по безброй начини в САЩ и чужбина, подчертава ежедневникът.

Президентът Джордж Буш, който само преди седмица оправда агресивната си политика спрямо Иран с необходимостта да предотврати Трета световна война, към която иранските ядрени амбиции тласкат света, сега държи в ръцете си класифициран документ, който елиминира голяма част от основанията за неговия подход, пише "Ню Йорк таймс". Международната подкрепа за затягане на санкциите срещу Ислямската република със сигурност ще отслабне. Докладът идва в подкрепа на твърденията на лидери, несъгласни с мнението на Буш, като руския президент Владимир Путин, че няма доказателства за стремеж на Иран да се сдобие с атомна бомба.

"Ню Йорк таймс" отбелязва още, че документът ще повдигне отново въпроса доколко може да се вярва на американското разузнаване, включително дали сега признатите преувеличения в оценките за намеренията на Ислямската република, дадени през 2005 г., са били резултат от слаба работа или политически натиск. Най-голямата промяна, подчертава изданието, обаче ще е върху последната година от управлението на Буш и кампанията за президентските избори, тъй като до вчера изглеждаше, че външнополитическият дебат през 2008 г. ще бъде посветен на изгледите за конфронтация с Иран.

Вестник "Вашингтон пост" определя доклада като потенциален удар за политиката на президента към Техеран. Сега американските и чуждестранните лидери ще трябва да преосмислят какво знаят за намеренията и възможностите на Иран, отбелязва изданието. Според дипломати той може да отслаби международната подкрепа за приемането в Съвета за сигурност на ООН на трета резолюция за санкции на Ислямската република.

Британският "Файненшъл таймс" отбелязва, че американското разузнаване е понижило степента на заплаха от иранската ядрена програма. Докладът подкопава аргументите за бързи военни действия с цел спиране на иранската ядрена програма и идва в подкрепа на засилването на международния дипломатически и икономически натиск над Иран, отбелязва изданието. "Файненшъл таймс" припомня, че в последния си разсекретен доклад по въпроса, датиращ от 2005 г., американското разузнаване твърдеше, че Ислямската република продължава да развива ядрена оръжейна програма.

Вестник "Гардиън" определя оценката на доклада като шокираща. Британският ежедневник прави аналогични изводи, че сега ще е по-трудно Буш да оправдае нанасянето на военен удар срещу Иран, а Русия и Китай да бъдат убедени да се съгласят на затягане на санкциите. Според "Гардиън" публикуването на доклада цели да бъде възстановено общественото доверие в разузнавателните служби, което бе загубено след грешните им твърдения, че Ирак е имал оръжия за масово унищожение в годините преди американската инвазия през 2003 г.

Френският вестник "Монд" отбелязва, че Белият дом е призовал световните сили да увеличат натиска си върху Иран, въпреки изводите от доклада. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад от негова страна коментирал, че е доказано, че позицията на Ислямската република е законна и справедлива. Готови сме за всякакви сценарии, предупреди Ахмадинеджад.

Израелският вестник "Аарец" пише, че военната опция вече не е на дневен ред. Според израелски правителствени източниците администрацията на Буш изглежда е загубила интерес към проблема. (БТА)