Цеца Величкович
Цеца Величкович / снимка: Sofia Photo Agency
Светлана Величкович е родена на 14 юни 1973 г. в Житораджа, село в Южна Сърбия. За пръв път стъпва на сцена на 5-годишна възраст. От тогава пее по празници. Дебютира на фестивала Илиджа през 1988 г. с песента „Цветак зановетак“, където почели наградата на публиката. Същата година издава първия си албум. Най-известните и песни от този период са „Лепотан“ и „Лудо срце“.

Паралелно с пеенето, Светлана Величкович учи във Ветеринарно-медицински техникум. В периода на тийнейджърските си години, създава хитовете „Хеj, вршнаци“, „Бабарога“ и „Пустите ме да га видим“.

Сега албумите на Цеца Величкович се продават в повече от 19 милиона копия. На 27 юли 2006 г. в Република Македония получава титлата най-голяма звезда на Балканите за всички времена. През 2005 г. подписва договор и става рекламно лице на модната линия на футболистите Малдини и Тоти „Sweet Years“. Хонорарът й за едно участие е 100 000 евро, и тя е най-скъпо платената певица в Югоизточна Европа.

С Цеца Величкович започват да работят Марина Туцакович и Александър Радулович-Фута. Издава албума си „Шта je то у твоjм венама“ и тръгва на турне. В албума си включва и песента „Кукавица“. В края на годината се запознава с Желко Ражнатович-Аркан, с когото на 19 февруари 1995 г. сключват брак. В този период създава албумите „Фатална љубав“ и песните „Београд“, „Фатална љубав“, „Ниje монотониja“ и албума „Eмотивна луда“. През 1997 г. излиза и албумът „Маскарада“ с големите хитове „И богати плачу“, „Вретено“, „Неваљала“ и др.

Цеца Величкович има две деца. През 1998 г. заедно със съпруга си тя купува футболния клуб „Обилич“. На 15 януари 2000 г. съпругът й е убит. Тя се появява отново на сцена в края на 2001 г. с албума „Децениja“ и голям концерт, посветен на покойния й съпруг.

През 2002 г. предприема голямо европейско турне, което завършва с мегаконцерта на стадион „Мала Маракана“ пред над 100 000 души. На следващата година Цеца е обвинена за незаконно притежание на оръжия и прекарва в затвора 121 дни. Някои свързват името й с убийството на сръбският премиер Зоран Джинджич. След като бива оправдана и излиза от затвора, издава поредният си албум„Горе од љубави“.

На 17 юни 2006 г., Цеца издава поредния си албум „Идеално лоша“. В същият ден тя излиза на сцената на „Ушче“ в Белград пред над 150 000 души и прави концерт, който трае 4 часа. За първи път Цеца организира концерт в България на 14 септември 2006 г.

Източник: Уикипедия