Оперна премиера в Габрово
Оперна премиера в Габрово / netinfo
За първи път на габровска сцена ще бъде представена една от най- хубавите опери от епохата на италианския Барок - „Слугинята- господарка” от неаполитанския композитор от 18 век Джовани Батиста Перголези. Оперната премиера ще се състои на 7 декември, петък от 19 часа в

Художествената галерия. Постановката е дело на младия режисьор Теодор Стамболиев/ вече поставял с успех това заглавие в София и Добрич / и на диригента Иван Стоянов. В главните роли – като духовитата и изобретателна слугиня Серпина и заклетия стар ерген Уберто ще се изявят сопраното Виолета Шаханова и басбаритонът Евгени Ганев, които са сред най- добрите изпълнители на тази опера у нас.

За участието си в телевизионната й постановка получиха наградата „Златната антена”. Съпроводът е на Габровския камерен оркестър, който има амбицията да постави в бъдеще и други оперни заглавия от 17 и 18 век, както и да прави премиери на моноопери от наши и чужди композитори.

Операта се изпълнява на български език, в превод на проф. Драган Кърджиев. Проектът се реализира изцяло с финансовата подкрепа на Министерството на културата, след спечелен конкурс.