ВАСИЛ БОЖКОВ
ВАСИЛ БОЖКОВ / снимка: Sofia Photo Agency

Васил Крумов Божков е известен български бизнесмен. Роден е на 29 юли 1956 година във Велинград. Завършил е Националната математическа гимназия (сега Национална природоматематическа гимназия) в София.

Има две висши образования — специалност „Математика“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски” и „Икономика на труда“ в УНСС. Занимава се с бизнес от 1991 година, когато регистрира фирмата „Нове холдинг“.

Член е на Нюйоркската академия на науките (2002). През 2000 година е избран за председател на Българската федерация по спортна стрелба, а през 2003 година застава начело на Българската федерация по шахмат.

Към 2005 година е председател на Съвета на директорите на „Нове Холдинг“. Васил Божков е бивш собственик на ПФК ЦСКА АД, продаден на 4 декември 2006 година на Прамод Митал.

Божков е и учредител на частната компания за залагания “Еврофутбол”. През 2006 година полското списание Wprost оценява богатството му на един милиард долара.

Според официалната информация от “Нове холдинг” в сградите на холдинга има колекция от над 500 картини от известни български творци. Васил Божков притежава и сбирка от антични експонати, като част от колекцията е излагана в Националния исторически музей.

Според проучване на Нова телевизия за 2007 година Васил Божков е на трето място по богатство в България след Иво Каменов и Марин Митев.

Източник: Уикипедия, интернет