Откриха злато на 700 години край Шкорпиловци
Откриха злато на 700 години край Шкорпиловци / netinfo
Находката, открита преди около седмица край Шкорпиловци, датира от втората половина на 14 век, или от времето на Второто българско царство. Съдържа три пръстена, една обеца с тегло 8.80 грама, две златни сферички, за които се предполага, че представляват игли за коса, и диадема, украсена с цветни стъкълца.

Съкровището е от 14 каратово злато и тежи общо около 24 грама. Заедно с него са открити и разпилени сребърни монети.На него са се натъкнали случайно двама граждани, претърсвали мястото с металотърсач, които доброволно са го предали в Археологическия музей във Варна. Според закона те ще получат известна сума като възнаграждение.

Намирането на подобно златно съкровище не е уникален акт, но е особено ценно, тъй като е признак за социална принадлежност. Предполага се, че накитите са били на богата жена, най – вероятно от аристократичен произход. Според Ваня Павлова, уредник в Ахеологическия музей, особено интересна е златната диадема, носена на челото на притежателката си, която е придържала воала, покриващ косите й.

Според Ваня Павлова, въпреки че досега в България са намерени много работилници за накити, откритите във Варна са вносни. Големи златни работилници е имало в Дубровник и Венеция. Въпрос на изследователска дейност е къде точно е било изработено съкровището, намиращо се сега в Археологическия музей.

Любопитство буди стойността на находката, но според Павлова съкровището не може да бъде оценявано.

Очаква се до няколко дни експонатите да бъдат част от експозицията на Регионалния исторически музей – Варна.