Калфин: Проблемът в Косово е централен за региона
Калфин: Проблемът в Косово е централен за региона / cнимка: Sofia Photo Agency
Замразяването на проблема със статута на Косово е неприемливо и това ще забави развитието на целия регион. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин по време на дискусията за европейското развитие на Западните Балкани в рамките на провеждащия се в София Съвет на ПЕС.

Проблемът в Косово е централен за региона, каза българският външен министър. Той изрази надежда, че поне до 10 декември може да има съгласувано решение на въпроса, което да удовлетворява и двете страни, макар и шансовете за постигането му да не са много големи. Калфин не изключи перспективата за решение, което може да върне Балканите към миналото, въпреки че от няколко години в региона няма насилие.

Не бива да се успокояваме, че можем да избегнем проблема Косово. Трябва да работим за обща европейска позиция, каза дипломат №1 пред представителите на европейските социалистически и социалдемократически партии. Калфин се усъмни в постигането на съгласувано решение, ако се върви към създаването на отделна държава Косово. Подкрепа за българската позиция декларира и Радмила Шекеринска от Македония, която заяви, че замразяването на огнищата на напрежение на Балканите не е решение на проблема, защото може много лесно те отново да избухнат и цената да платят всички страни от Балканите.