ВМРО иска оставката на Емел Етем
ВМРО иска оставката на Емел Етем / netinfo

Оставката на министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем поискаха от ВМРО в специална декларация, разпространена в парламента. Повод за искането са последните наводнения и неспособността на министър Етем да се справи с поверената й институция, посочват от партията.

В декларацията на ВМРО се посочва, че още при наводненията преди две години е станала очевидна нуждата от сериозна реорганизация на държавната политика при бедствия и аварии.

„Българският парламент гласува вот на недоверие на вашето правителство по този повод и вие поехте задължение да проведете сериозни реформи в институциите, задължени да пазят българските граждани и тяхното имущество при бедствия и аварии”, пишат воеводите в декларацията, адресирана до премиера Сергей Станишев. В документа се припомня, че през последните две години са били отделени сериозни средства от джобовете на българските данъкоплатци както за ремонтно-възстановителни работи, така и за министерството, оглавявано от Етем и за аварийния телефон 112, който все още остава само проект. България може да понесе и финансови санкции от Европейската комисия заради това.

Последните седем години държавната политика при бедствия и аварии се управлява от ДПС, очевидно госпожа Етем не е способна и няма познания да управлява поверените и структури и институции, заявяват от ВМРО и призовават премиера, да захвърли коалиционните си формули и да уволни министър Етем.

По-рано парламентарната група на „Атака” оповести проекторешение, в което парламентът да осъди опита на германски учени от Берлинския университет да отрекат геноцида в Батак. По думите на Волен Сидеров публикуваното вече в книга изследване на германците е гавра с българската историческа памет и е финансирано от турски фондации, които имат интерес да се насажда тезата, че Родопите не са българска територия. В проекта се настоява българското външно министерство да излезе с протестна нота пред германската страна.