Турски части се готвят да нахлуят в Северен Ирак?
Турски части се готвят да нахлуят в Северен Ирак? / netinfo

Командващият турските сухопътни сили генерал Илкер Башбуг заяви, че Турция е в "процес на изпълнение на даденото от парламента разрешение да бъде предприета трансгранична операция срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак", предаде Ройтерс.

"Нашите подразделения в планините изпълниха задачата си. На нас ни бяха дадени пълномощия да предприемем трансгранична операция. В момента ние сме в процес на изпълнение на тази операция", заявил генералът.

Коментарът на Башбуг, който говори пред журналисти, последва потвърждението на турското правителство от тази седмица, че Турция е готова да осъществи офанзива срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Генералът добавил че "е съвсем друг въпрос кога и как ще бъде осъществена тази операция", предаде Асошиейтед прес, като се позова на Анадолската агенция.

Според ИТАР-ТАСС генерал Башбуг е говорил за предварителен етап от операцията, който се свежда до прочистване на пограничните райони на турска територия, тъй като официална заповед на правителството за начало на бойните действия в Северен Ирак няма.