Александър Каракачанов: Един държавен служител трябва да има чисто лице
Александър Каракачанов: Един държавен служител трябва да има чисто лице / netinfo

Интервю с лидера на Зелената партия Александър Каракачанов в "Денят" по Дарик радио

Наистина ли Зелената партия поиска Димитър Бонгалов да се оттегли от поста, той така обясни своето решение да подаде оставка днес, и какви са всъщност причините да поискате това оттегляне?

Значи, оставката на г-н Бонгалов е поискана от министър-председателя по наше настояване. Така че той си я е подал, както се казва, зорлем, защото ние му я поисках, а и министър-председателят му я поиска преди доста време.

Още през март, мисля, беше или. . .

Да, да, да. Но просто вече стана нетърпимо понеже г-н Бонгалов си позволи да се ангажира с хора, които просто биха дискредитирали и министерството, а може би цялото правителство. Става дума за г-н Димитър Бухларски, който е, в известен смисъл. . . и то известен от медиите дясна ръка на известния Мирчо Циганина, човек, който е източил, поне по данни от медиите и. . . не само от тях, Държавния резерв. И той до такава степен се е ангажирал с тях, че даже си е позволил, използвайки поста си като зам.-министър на правосъдието, да ходи до Женева в Зеления кръст, където г-н Бухларски е представител на България и да го защитава там от името на, така, заместник-министерското си място от, както той твърдял там пред тях, от необоснованите нападки от страна на медиите и обвиненията, че е свързан с тези среди. Нещо, което просто е немислимо. Във всяка една държава за такива неща не биха толкова меко се отнесли, а просто биха го изхвърлили с фанфари и ритници, нали. Защото в крайна сметка, как може един държавен служител на такъв пост да си позволи да отиде в чужбина, очевидно не на собствени разноски, а на разноски вероятно на същия този човек, и да го защитава пред международни институции, използвайки поста си на заместник-министър, от обвинения, че същият е мошеник. Значи, просто на. . . тази държава, която се нарича България върви някъде на много странно положение, както наскоро чухте по други медии, обясни се, че купуването на гласове е европейска практика. Вероятно г-н Бонгалов е решил, че и това е европейска практика - да използваш поста си и да защитаваш хора от, нали, които са обвинени в мошеничество и то примерно пред международни институции.

Това е много сериозно обвинение. Съжалявам, че трябва да бъдем все пак кратки в нашия разговор. Но това ли. . .

Да, за това има документи и той самият това не го отрича. Той затова мълчи по този въпрос.

Предадени ли са тези документи на. . .

Да, да, да. Предоставено е на министър-председателя. . .

. . . прокуратурата ли. . .

То, това всъщност формално погледнато не е за прокуратура. Това е, както се казва, прокуратурата ще каже - всеки има право да защити всеки разбойник, щом го счита за приятел. Вероятно г-н Бонгалов го е считал за приятел или е ангажиран по някакъв начин с Димитър Бухларски и с тези среди. Но държавата няма право и не може да си позволи да се ангажира с такива хора.

Това ли имахте вие предвид, когато през март не казахте причините да поискате неговата оставка. . .

Да, това беше. . .

. . . като решение на ръководството на партия? Оттогава ли го знаете това нещо?

Да, да, да. Точно тока. От тогава го искаме. Вярно, първите месеци, така, направихме един жест към него и му казахме сам да напусне, за да не създава, така да се каже, едно неприятно впечатление както и за себе си, така и за министерството, в което работи. Но очевидно, както се казва, в България гьонсуратлъкът е нещо непобедимо, и човекът стоя до последния момент до когато можеше да стои. Явно имаше да изпълнява поръчки. Но, пак повтарям, недопустимо е, не говоря кой е честен, кой нечестен, недопустимо е един държавен служител да си позволи да се ангажира с хора, които са обвинени в средствата за масова информация и то във всички възможни средства в мошеничество и той да ходи, използвайки поста си в чужбина да ги защитава. Просто за мен това е абсурдно нещо. Но в България абсурдите са, както виждате, под път и над път. Но слава богу, че най-после, така, успяхме да се преборим този човек да се махне оттам, защото срами и институцията, срами и нас.

Но няма никакви документи, които да сте предали, за да се предприемат действия спрямо него.

А, не, документ, не, документ за това, че е бил в Женева и е защитавал същия този Димитър Бухларски от обвиненията за мошеничество и за измами от Държавния резерв, го има, то аз имам писмо от Зеления кръст, където официално ме уведомяват. Зеленият кръст това е една международна организация, оглавена от. . .

Говоря за документи, уличаващи някого в извършване на престъпление, в този смисъл.

Не, не, не. Вижте, говоря за съвсем друго нещо, което в България се забрави. Един държавен служител, един политик трябва да има чисто лице. Той не може да си позволи официално да застане, използвайки своя пост, и да защитава някой, който справедливо или несправедливо е обвинен в медиите за мошеничество. Разбирате ли ме какво имам предвид? А г-н Бонгалов си позволява, бидейки зам.-министър, да пътува в чужбина, да отиде в Зеления кръст, известна международна организация, където този Бухларски е там някакъв участник. . .

Да, и да го защитава, вие казахте.

. . . и да го защитава, използвайки зам.-министерския си пост, и хората ми пращат писмо и казват - при нас беше зам.-министър Бонгалов и той каза, че този човек е чист като сълза.

Но не ни бихте го обвинили в престъпление, това е важно уточнение.

Това е престъпление срещу морала на държавния служител. Това е абсурдът, че в България такива неща не се забелязват. Затова сме на това дередже между другото, защото всеки един държавен служител може да си използва поста за какво ли не и ние го приемаме за нормално.

Имали сте достатъчно време още от пролетта, ранната пролет, когато поискахте тази оставка, да мислите за негов наследник. Има ли вече предложение Зелената партия?

Да, има предложение, но нека все пак да оставим правото на министър-председателя да бъде последна неговата дума, затова да не го обявяваме.

Т.е. бихте го съобщили едва след като той е одобрен от премиера?

Естествено, естествено. Все пак това е негово право на премиера, макар че естествено и като коалиционен партньор ние имаме също правото да го предложим.

Член ли е на Зелената партия този човек, кандидатът за овакантеното място?

Не, този път не е, този път не е. Решихме все пак да предложим един професионалист, който не е ангажиран пряко партийно. Но както се казва, ние ще носим отговорност за него.

Експерт, а не политическа фигура по думите ви, това разбирам?

Вижте, това е малко. . . винаги щом един експерт се предлага от политическа партия, значи в крайна сметка той така или иначе поема някакви ангажименти, колкото и да се прави на експерт. Така че нека да не говорим, че експертите, които са на държавни постове, нямат нищо общо с политика, това не би било правилно.

Говоря дали е известно политическо лице, популярно?

Не, не. В този смисъл предпочели сме да сложим човек, който повече е експерт, отколкото политик, нека така да кажем.

И съвсем на финала няма как да не ви попитам, г-н Бонгалов заяви, че остава в Зелената партия, за да иска оставката ви като председател. Включително има упрек и към постигнатите от партията резултати на последните избори.

Той няма никакъв принос за нито един положителен резултат. Има само принос за отрицателни, така че оттам нататък, както се казва, нека да го оставим това на неговата съвест.

Той остава в Зелената партия, а вие ще го оставите ли в партията?

Ами, вижте, ние го извадихме от ръководството още преди близо година. Оттам нататък ние сме наистина може би прекалено демократична организация, ще го оставим, нека да се занимава с него местната организация.

Софийската.

Не си заслужава да му обръщаме вече толкова внимание.

Софийската, т.е. може да реши съдбата му, така ли?

Да, да.

Но няма специално да препоръчвате изключване?

Аз лично от чисто човешки план бих препоръчал, но не искам повече да травмирам хората, да ги занимавам с тези неприятни истории.