Няма изискване за работа с класифицирана информация да се плаща повече
Няма изискване за работа с класифицирана информация да се плаща повече / netinfo

Няма никакво изискване за работа с класифицирана информация да се заплаща по-високо възнаграждение, това обясни в ефира на предаването „Денят” на Дарик радио Цвета Маркова – председател на Комисията по сигурността на информацията.

Маркова коментира намерението на депутатите в бюджета на НС за следващата година да се включи 15-процентно увеличение на заплатите за работа със защитена информация. Ако това се приеме то българските народни представители, ще получават с около 347 лева повече.

Ето какво още каза Цвета Маркова за Дарик:

„В общия случай подобно разграничение създава един допълнителен стимул за служителите, които работят с такава информация. Световният опит сочи, че по-доброто възнаграждение или допълнителното стимулиране намалява корупционните рискове.

Например при еднакво възнаграждение на завеждащ деловодител, две служителки – едната, от които работи с класифицирана информация, а другата – не, работата на първата става изключително непривлекателна, защото нормалната човешка и професионална логика е „защо е необходимо да се натоварвам и с отговорности, и с чисто психологически, след като мога да работя с явна информация, без да нося никаква отговорност за това. Това е най-общо обяснението за допълнителното материално стимулиране, свързано с работа със секретни материали”.