ДПС – първа сила в Разградско
ДПС – първа сила в Разградско / снимка: БГНЕС
Според окончателните резултати от общинските избирателни комисии ДПС е първа политическа сила в Разградска област. За пръв път партията на Доган има най-голяма група съветници в местния парламент в областния град, ДПС спечели пет общински центрове от първи тур, но загуби традиционна община – Самуил. В Разград на балотаж отиват независимият кандидат Денчо Бояджиев, подкрепен от БСП и НДСВ, и независимият Наско Анастасов, подкрепен от ДПС и коалиция “Социалдемократи за Разград”.

Най-безапелационна е победата на ДПС в Разградско в община Исперих. В родния град на вицепремиера Емел Етем за трети мандат ще управлява Адил Решидов, избран с над 70% от гласовете, в местния парламент ДПС има 23 от общо 29 мандата. От 23-те села в общината печели 20, а има шансове и за един от селските балотажи – в Малък Поровец на втори тур отиват трима-двама. 62,63% е подкрепата за другия кандидат на ДПС за трети мандат – Ремзи Халилов от Кубрат.

В Лозница победител с 61,69% е Айхан Хашимов, за него това е втори мандат. Както и за Ахмед Ахмедов от пострадалата при наводнение през лятото община Цар Калоян, той печели доверието на 55% от съгражданите си. Също толкова са подкрепили за първия му мандат Ахтер Велиев от Завет. Изненадващо В община Самуил кандидатът на ДПС за втори мандат Недим Мустафов бе победен от Бейтула Мюмюн от коалиция “Всички за община Самуил”, в която влизат НДПС, ЗНС и НДСВ.

Само един балотаж за общински център ще има в Разградско. До него стигнаха независимият кандидат Денчо Бояджиев, подкрепен от БСП и НДСВ и независимият Наско Анастасов, подкрепен от ДПС и коалиция “Социалдемократи за Разград”, за Бояджиев са гласували 43,53%, за Анастасов – 36,22% от избирателите. В местния парламент на община Разград ще има двама независими кандидати и седем политически сили, като най-много – осем – са мандатите на ДПС.