Констатирана е търговия на гласове в Хасковско
Констатирана е търговия на гласове в Хасковско / netinfo

През последния час в Общинската избирателна комисия в Хасково е постъпила информация, че и пред СИК №90 в училище „Христо Ботев” застъпник вече освен със списък, но и директно с макет на бюлетината посочва на желаещите да влязат в тъмната стаичка номерът, който трябва да бъде отбелязан.

Още в първите часове на деня там бе констатирано открито купуване на гласове срещу 15-20 лв. пред две избирателни секции - № 91 и 92. Там има застъпници на политическа партия, които със списък отмятат отведените да дадат гласа си избиратели. Подадено е искане и от председателите на СИК до органите на полицията, които да предприемат мерки за задържане.

Същата ситуация се повтаря и в квартал „Орфей” пред секции 55 и 56. Данни за подобно нарушение на изборния процес е регистрирано в селата Зорница и Узунджово. Проверките там продължават. Освен в Хасково, но и в Александрово агитацията се извършва в самите избирателни помещения.

От щаба на една от политическите парти, участничка във вота, заявиха готовност да приемат сигнали за купуване на гласове, които след юридическа консултация да бъдат подадени като официални жалби в прокуратурата.