Учени изобретиха лекарство срещу хемофилия
Учени изобретиха лекарство срещу хемофилия / netinfo

Турски учени първи в света създадоха лекарство, което спира всякакво кръвотечение за няколко минути. Освен че ще бъде незаменимо средство за лекуване на хемофилия, то е и първото местно лекарство, получило лиценз от турското министерство на здравеопазването, пише БГНЕС, като цитира вестник "Сабах".

"Създаденият от нас препарат напълно преобърна схващанията ни за механизма на спиране на кръвотечението. Той спира всякакво кръвотечение за няколко минути. С употребата на лекарството си поставяме за цел за намалим смъртността от загуба на кръв в световен мащаб", каза в интервю за вестника професорът в университета в Хаджеттепе Ибрахим Хазнедароглу.

Уникалната комбинация е на основата на смес от различни растения: коприва, малц, мащерка, лоза. Според съобщението то може да се използва и за лечение на други сериозни заболявания, особено на диабет. Турските лекари разработили рецептата за приготвяне на лекарството въз основа на старинна формула. Те смятат да разкажат по-подробно за откритието си в британското медицинско списание International British Journal.