Забраниха алкохола по улиците на италиански град
Забраниха алкохола по улиците на италиански град / снимка: Sofia Photo Agency
Кметът на северния италиански град Виченца забрани пиенето на алкохол по улиците на града. Енрико Хулвек постанови, че нарушителите ще се наказват с глоба от 25 до 500 евро, информира ProntoSofia.

Според вестник „Стампа“ по този начин кметът иска да сложи край на ситуацията със стотиците празни бутилки, изхвърлени по улиците в историческия център на града. Новите разпореждания гласят, че единствено пред баровете ще може да се пие алкохол и то под контрола на собствениците им. Кметът подкани и всички собственици на магазини и супермаркети, продаващи алкохол, „да бдят“ за това, купуващите го да не го пият из улиците на града.

„Все по-чест е феноменът на бездомниците, купуващи и консумиращи алкохол по обществени места. Да бдим за чистотата и опазването на града ни!“, призова кметът. Сред най-честите консуматори на алкохол на открито са обаче не само бездомниците, а и младежите в града. Много често те се срещат по улиците, носейки си бутилки алкохол, купени от супермаркети.

Според шефа на градската полиция във Виченца Валерио Сорентино, освен всичко друго, новите норми ще се стремят да позволят връщането в парковете на възрастните хора. „Ясно е, че докато парковете са окупирани от пияни хора, трудно ще видим в тях възрастни хора да седят по пейките с книги в ръце или майки с колички“, каза Сорентино.