Турският парламент одобри военна интервенция в Северен Ирак
Турският парламент одобри военна интервенция в Северен Ирак / netinfo

Турското правителство получи пълномощия за предприемането на трансгранична военна операция в Северен Ирак за борба с бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/, предадоха информационните агенции.

507 депутати са подкрепили искането на правителството за осъществяването на трансгранична операция, а 19 са били против. Така Турция получи юридически права в срок от една година да изпрати турски войници в съседната страна.

Както неведнъж е посочвало ръководството на страната, операцията е насочена изключително към ликвидирането на кюрдските бунтовници, които се укриват в планините в Северен Ирак.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма никакви намерения относно територията на Ирак и че операцията няма да засегне гражданите на страната или политическите власти в съседната държава.

Наред с това одобряването на искането за извършването на трансгранична операция не означава, че веднага ще бъдат изпратени турски войски в Ирак. По думите на Ердоган операция ще бъде осъществена, ако ситуацията изисква това, в най-подходящия момент, след като още веднъж бъдат преценени всички "плюсове" и "минуси" от подобни действия.

Американският президент Джордж Буш настоя пред Турция да не предприема трансгранична операция в Северен Ирак, като изтъкна, че не е в интерес на Анкара да изпраща войници в Ирак, предаде АФП.

Ние казваме много ясно на Турция, че не мислим, че ще бъде в нейн интерес да изпраща войници в Ирак, заяви Буш на пресконференция в Белия дом.

По-рано иракският президент Джалал Талабани призова Турция да не предприема трансгранична операция и посочи, че правителството в Багдад е готово да работи заедно с Анкара и Вашингтон за разрешаването на проблема с ПКК, припомня БТА.

Надяваме се, че проницателността на нашия приятел - турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, ще бъде толкова голяма, че няма да се стигне до военна интервенция, заяви Талабани в Париж след среща с френския президент Никола Саркози.

Иракският премиер Нури ал Малики е телефонирал на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, за да подчертае отново своя ангажимент, че ще прекрати използването на иракска територия като плацдарм за нападенията на кюрдските бунтовници, предаде Ройтерс, като се позова на иракската държавна телевизия.

Според изявление на иракското правителство, цитирано от СиЕнЕн-Тюрк, иракска делегация "на високо равнище" от политици и служители по въпросите на сигурността вероятно ще отпътува за Турция в четвъртък, за да се опита да разсее напрежението на иракско-турската граница.

Президентът на Сирия Башар Асад, който е на посещение в Анкара, заяви днес, че Турция има легитимното право да осъществи трансгранична операция срещу кюрдските бунтовници в Ирак.

Ние разбираме, че такава операция ще бъде насочена към определена група, която напада турските войници, каза Башар Асад и допълни, че подкрепя решенията на Турция.

Същевременно Асад заяви, че коалиционните сили в Ирак са отговорни за изкореняването на терористичните нападения, произхождащи от Ирак.

"Силите, които нахлуха на иракска територия, са страните, които са основно отговорни за терористичните нападения, защото тези страни контролират Ирак, посочи Башар Асад.