Мистерията на варненските улици
Мистерията на варненските улици / netinfo
Ремонт на "Цар Освободител", задръстване по "Сливница", неработещ светофар на "Владислав". Това не е част от сутрешната сводка на КАТ, а просто пример как звучат понякога имената на варненските булеварди.

Имената на улиците и площадите са не просто средство за ориентация. Заглавията на улиците са паметта на всеки град, спомен за неговата история. Много от улиците в морската столица носят имената на национални герои, на бележити личности, макар поредицата от някои имена да са често повтарящи се за почти всеки български град. Васил Левски, Македония, Съединение - все имена, които можете да видите по някоя от улиците на всеки български град, включително и Варна.

Справка с картата показва, че улиците в морската столица с имена на хайдути и воеводи са 15, а генералите – 12. Царете с варненско жителство пък са 9.

Немалко са и улиците, кръстени на бивши варненски кметове – общо 8, при това не булеварди, а най-обикновени улици. За някои улица “Д-р Пискюлиев” води до Колхозния пазар. За други е знак за признателност към един от най-достойните варненски градоначалници.

Знаят ли всъщност варненци на какви хора са кръстени улиците, на които живеят, работят, пазаруват или просто се разхождат? Какво установихме – чуйте в звуковия файл...