В НС отхвърлиха предложение за повишаване на промилите за шофьори
В НС отхвърлиха предложение за повишаване на промилите за шофьори / netinfo

Народното събрание отхвърли предложението за промяна в Наказателния кодекс, с която да се завиши долната граница на алкохол в кръвта, над която шофьорите в нетрезво състояние ще бъдат наказвани със затвор.

Предложената спорна промяна в Наказателния кодекс беше отхвърлена от депутатите, тъй като не беше приета и от Парламентарната правна комисия.

В проекта, внесен от председателя на транспортната комисия Йордан Мирчев и негови колеги от НДСВ и БСП, се предлагаше да се увеличи от 1,2 на 1,5 прага на промилите алкохол, с които е позволено да се кара автомобил без заплаха от наказателно преследване и затвор от една година.

Депутати свързаха тази промяна с инцидента, в който е замесен и Максим Стависки, макар че законопроектът е внесен през юли, месец преди катастрофата, причинена от световния шампион. 

Йордан Мирчев призова от трибуната да се подкрепи само част от проекта му, който предвижда строги санкции за хора, които сядат без книжка зад волана. Tе са толкова опасни, колкото и пияните шофьори, смята Мирчев. Той подчерта отново, че проектът му няма нищо общо със Стависки, защото предложението за промилите е внесено под друга форма още преди година: "27 октомври 2006 година, с подписа на Сергей Станишев, на министър Румен Петков, законопроект с предложение 1,2 да стане 1,5 – няма нищо общо със случая Стависки".

Депутатите отхвърлиха още 4 поправки в Наказателния кодекс, а по-рано с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили съкратиха службата на последните наборници с месец.