МАРТИН ЗАИМОВ
МАРТИН ЗАИМОВ / netinfo

Мартин Заимов е роден на 16 април 1962 година в Женева, Швейцария, където майка му Клавдия Заимова живее и работи към ООН. Баща му е британецът Майкъл Голдсимит, легендарен кореспондент на Асошиейтед прес в продължение на 45 години.

Мартин Заимов е потомък на известния в новата българска история род Заимови. Прадядо му е Стоян Заимов, активен участник в Освобождението на България от турско робство. Внук е на генерал Владимир Заимов, който през 1942 година е осъден и разстрелян по обвинение за шпионаж в полза на СССР.

Мартин Заимов е завършил електроника в Техническия университет в София през 1985 година. Има магистърска степен по икономика в „Лондон Скул ъф икономикс” и сертификат по икономика от Колежа „Бъркбек”, Великобритания. Специализирал е глобални финансови кризи в Харвард и стратегическо използване на информационни технологии в Станфорд. Владее английски, френски и руски езици, и малко гръцки.

Има дъщеря и син и двама доведени синове. Емигрира от България през 1988 година.

Професионалните изяви на Мартин Заимов:

През 1991 година създава Българската одиторска компания. Става член на Демократическата партия.

В служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997 година е заместник-министър на търговията. Съветник е на вицепремиера и министър на промишлеността Александър Божков в кабинета на Иван Костов.

От 1997 до 2003 година е бил подуправител на Българската народна банка и е ръководил Валутния борд на България. Малко преди изтичането на мандата му Заимов подава оставка като подуправител и е назначен за изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка. Година след това той напуска банката и се заема с инвестиционна дейност в недвижими имоти.

Към настоящия момент е член на Борда на директорите на Сосиете Женерал-Експрес банк.

Работил е в международната търговска компания „Луи Драйфус” и е основател на българското й представителство. Член е на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, на Американския университет в Благоевград, на Фондация „Пайдея”.