12 млрд. долара ще получи най-богатият наследник в Русия
12 млрд. долара ще получи най-богатият наследник в Русия / netinfo

Юсуф Алекперов, син на президента на „Лукойл” Вагит  Алекперов, е на първо място в класацията на наследниците на руските бизнесмени, изготвена от списание „Финанс”.

Той ще наследи състоянието на баща си, което изданието оценява на 12 милиарда долара.

Децата на собственика на „Базов елемент” Олег Дерипаска – най-богатия човек в Русия, Марина и Пьотър, заемат второ и трето място в класацията с общо наследство от 21,2 милиарда долара. На четвъртото и петото място са Екатерина и Лора Фридман, дъщери на най-големия акционер на „Алфа груп” Михаил Фридман. Те двете могат да получат 12,8 милиарда долара.

Децата на Роман Абрамович в класацията заемат от 23-о до 27-о място. На всеки от петимата наследници на губернатора на Чукотка се падат по 4,2 милиарда долара, а общата сума е 21 милиарда долара.

Общо в Русия се оказва, че има 70 наследници на богатства от милиарди, които са наследници на 36 родители милиардери. Общият „капитал” на богатите наследници възлиза на 240 милиарда долара, посочва БГНЕС. Според публикуваната през февруари 2007 г. във „Финанс” класация на 500-те най-богати руснаци в Русия живеят 61 души с лично състояние над 1 милиард долара.