Стотици позираха голи пред ледник в Швейцария
Стотици позираха голи пред ледник в Швейцария / netinfo

Близо 600 души позираха голи в подножието на глетчер в Швейцарските Алпи за американския фотограф Спенсър Тъник, за да привлекат вниманието към климатичните промени, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Целта на акцията, един от чиито организатори е международната екологична организация "Грийнпийс", е да бъде привлечено вниманието към глобалното затопляне, което води до топене на алпийските ледници. Глетчерът Алеч, който е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, намалява всяка година с по 100 метра в резултат на климатичните промени.

Доброволците се съблякоха въпреки сравнително студеното време. Температурата се колебаеше около 10 градуса по Целзий.

Тъник раздели доброволците на две групи от по около 300 човека за отделни снимки в подножието на глетчера Алеч, на височина от 2300 метра над морското равнище.

"Грийнпийс" отбеляза, че фотографиите символизират уязвимостта на ледниците и крехкостта на човешкото тяло. В необходим момент снимките ще послужат на нашата кампания, на първо време в Швейцария, а след това и в световен план, обясни Никола дьо Ротен от швейцарския клон на екологичната организация.

"Грийнпийс" подчерта, че топенето на ледниците е неоспорим знак за промените в световния климат. Повечето глетчери в Швейцария ще изчезнат до 2080 г., ако глобалното затопляне продължи със сегашните темпове, предупреди екологичната организация.

Спенсър Тъник е известен със снимките си голи тълпи на публични места, които нарича "голи скулптури". Инициативата на нюйоркския фотограф идва след предишни негови снимки в Лондон, Мексико сити и Амстердам.

Тъник засне "голи скулптури" пред Биенале в Лион през 2005 г., на мост в американския град Кливланд, щата Охайо, и в станция на метрото в Ню Йорк две години по-рано. Около 18 хиляди човека позираха пред него без дрехи на площад в Мексико сити през май тази година.