Циганска вендета в квартал Красна поляна, един ранен
Циганска вендета в квартал Красна поляна, един ранен / netinfo

Един човек беше ранен, след като въоръжени с пръти и сопи цигани предизвикаха нови безредици в близост до Виетнамските общежития в квартал "Красна поляна" в София. Раненият 28-годишен ром е откаран в болница.

Полицейското присъствие в квартала е засилено. По първоначална информация във вторник около 21:30 часа роми са нападнали полицаи пред Виетнамските общежития, след което служителите на реда са стреляли във въздуха, за да усмирят нападателите. В интервю за Дарик главният секретар на МВР Илия Илиев категорично отрече полицаи да са били бити.

Малко по-рано, по сведения на очевидци, групи от въоръжени с колове и пръти цигани са обикаляли улиците в близост до общежитията и са сипели заплахи срещу българите, като дори са се заканвали да запалят квартала. Въоръжените със сопи цигани са спирали и преминаващите таксиметрови автомобили. Пред Дарик един от свидетелите на случилото се разказа, че вероятната причина за ромската вендета е слух, че към квартал „Красна поляна” са се насочили 500 скинари.

Засилено беше полицейското присъствие в квартала, след началото на безредиците. В „Красна поляна” бяха изпратени и служители на Жандармерията. По думите на Илия Илиев това е направено, за да не останат другите квартали на София без полиция.

Главният секретар на МВР беше категоричен, че ще бъдат предприети всички мерки срещу нарушителите. „Разпоредил съм да започнат разпити на тези лица, които причиняват безобразие по улиците на София”, обяви Илиев.

Пред Дарик кметът на София Бойко Борисов предположи, че причините за случилото се в „Красна поляна” са свързани с „напрежението в държавата и неадекватните действия, които се предприемат”. „Като приберат 20-30 души по управленията, те ще се успокоят. Когато е имало подобни инциденти по мое време, аз ги събирах и за няколко часа нещата се решаваха”, припомни бившият главен секретар на МВР.

По думите му в подобни ситуации особено важно е полицията да действа мигновенно. „За съжаление това правителство е слабо, а това се отразява и на полицията”, смята Бойко Борисов. Той призова премиера Сергей Станишев да действа, да работи, а не само да се интересува и информира. „Полицаите винаги са виновни за всичко, поради което самите полицаи действат плахо. Те гледат да няма ударен, ранен, за да се реши всичко с диалог”, каза още кметът на София.

Лидерът на „Евророма” каза, че причина за случилото се е, че скинари са вербували роми да разпространяват наркотици във Виенските общежития, а ромите отказали.

За последните 24 часа това са вторите подобни сблъсъци в столичния квартал. На 13 август вечерта петима души пострадаха след масово сбиване пред заведение близо до 28-мо училище в „Красна поляна”. Четирима души бяха задържани от полицията след инцидента и по-късно освободени. Около 200 души от ромски произход се били събрали на ул. „Ришки проход” в квартала и тръгнали към заведението на булевард „Възкресение”. Там пък друга група в този момент трошала заведението. Мелето се заформило между двете групи, заради скандал от предишната нощ. Тогава няколко скинари са нападнали роми.