Стара Загора

30 стотинки на час за работа с талантливи ученици

12 август 2007 17:09 | Автор: Деляна Бобева

30 стотинки на час за работа с талантливи ученици
30 стотинки на час за работа с талантливи ученици от Казанлък и страната е платеното през миналата година от община Казанлък средно възнаграждение на учителя пофизика Теодосий Теодосиев. Това съобщи пред “Дарик” самият Тедосиев.

Парите са били изплатени на физика в края на миналата година като хонорар за работата му в основаната от него школа по физика, в която безплатно се обучават млади таланти от цялата страна.

Тедосий Тедосиев е учителят, който основно подготвя участниците в националния отбор по физика за средношколци, който представя страната ни в международни олимпиади.

От утре – понеделник 13-ти август, в продъжение на три седмици започва поредната лагер –школа по физика на прочутия учител.

За участие в нея са записани 102-ма ученика, но на практика ще могат да се обучават едва половината. Толкова капацитетът на легловата база на лагер “Паниците” където от няколко години се провежда лятното обучение.

Възпитаниците на Тедосиев през тази година бяха в основния състав на националния отбор по физика и се завърнаха от Иран с два сребърни и 1 бронзов медал.

От първите 15 млади физици, получили най- добри резултати в тазгодишната национална олимпиада по физика, 14 са ученици на казанлъшкия преподавател.

Ученици на Тедосий Теодосиев са водещи професори в САЩ, учени в НАСА, във водещи европейски институции и лаборатории.

Ученичката на Тедосиев- Елена Атанасова, участничка в международната олимпиада по физика в Осло през 1996 година е автор на сериозно откритие в областта на ядрената физика. Златният медалист от същата олимипиада- Павлин Савов, също ученик на Тео, в момента приключва докторантурата си в САЩ. Павлин е и част от екипа на професор Стивън Хокинг- откривателят на Черната дупка във Вселената.

Преди десет години Тедосиев имаше осигурена тригодишна виза-покана за работа в САщ, където да подготвя талантливи млади физици. Въпреки примамливите оферти на американците, преподавателят остана верен на Казанлъшката природо-математическа гимназия “Никола Обрешков”.

Теодосий Теодосиев е създател на оригинална методика за подготовка, наречена “Методика за силов интелект”.

Заради постиженията си е удостоен с множество награди и отличия: орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I степен, три пъти награди „Св. Неофит Рилски“, награда „Райна Кандева“, двукратно наградата на фондация „Св.Св. Кирил и Методий“, награди от Физически факултет на СУ за най–много приети студенти. Той е и единственият учител в България, награден с почетен диплом от Българския парламент.

За дългогодишния си безкористен труд и издигане авторитета на България, Теодосиев е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на родния си град Казанлък.Етикети: стотинки, работа, Талантливи, ученици

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#3

Vasil Samarski - 12.08.2007 г. 22:23:22

Prav si Georgi ama taka e nali za tova si pla6tame bre..... dobre 4e redaktroite i sa typi i i puskat materialite !!!!!

#2

Georgi Kali4kov - 12.08.2007 г. 22:12:25

Tova e edin ot malkoto materiali na Diliana Bobeva, koito sydyrjat istina !!!!!

#1

Iva - 12.08.2007 г. 19:30:01

Не мислите ли че 30 стотинки на час е просто смешно за такъв учител?

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Омагьосаната къща (2013)

Гръм е изоставено малко коте, което се лута само и изгубено из града. Една нощ, докато търси подслон...

Световъртеж

Държавен театър Гео Милев Камерна зала 32

Постановка на Държавен театър "Гео Милев" , Ст. Загора Историята в "Световъртеж" се завърта около...

Върви един арабин през пустинята, среща го друг и го пита: - Защо жена ти върви три метра пред теб? Нали в Корана пише да… Виж още