До 11 март се приемат заявления за гласуване по настоящ адрес
До 11 март се приемат заявления за гласуване по настоящ адрес / БГНЕС, архив

До 11 март хората с увреждания могат да подадат заявления в районните кметства за гласуване в подвижни секции, а до същата дата отново там се подават заявления за гласуване по настоящ адрес. Това съобщи главният секретар на Община Пловдив Ангелина Топчиева във връзка с предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат през март, тази година.

Броят на избирателните секции в Пловдив за предстоящите избори за състава на 44-то Народно събрание е същият, както и на изминалия президентски вот – 459. Секционни избирателни комисии ще бъдат разкрити и в Следствения арест, в Затвора и в болничните заведения, а броят им ще стане ясен в последните 48 часа преди деня на вота - 26 март.

Общински екип ще координира изборния процес в града под тепетата. От управата на Пловдив са поискали 130 000 лева от държавния бюджет. Сумата е достатъчна за обезпечаването на парламентарния вот на територията на Общината, коментира Топчиева. Парите са за принтери, скенери,тонери, хартия и канцеларски консумативи, като в тях не влизат възнагражденията на членовете на комисиите, обясни тя.

До 3 февруари трябва да бъдат утвърдени избирателните списъци за Пловдив, а до 10 дни по-късно те трябва да бъдат обявени публично на сайта на Общината, както и на местата, където ще се гласува.

Към момента не е ясен броят на секциите, в които ще има машинно гласуване, допълни Топчиева.

На 23 февруари ще бъдат оповестени местата в града за агитационни предизборни материали, а тяхното поставяне не може да стартира 1 месец преди преди провеждането на вота, припомни главният секретар градската управа.

Общият брой на избирателите в Община Пловдив за миналите избори за президент и вицепрезидент на републиката беше 307 359, а за референдума - 307 347.